Pobjednik Zlatne naranče 2017. – ”Đuđa i Mate” iz Vida

Nagrade najboljima u ruralnom turizmu u županiji dodijelio je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u sklopu natječaja ”Zlatna naranča”. Nakon obilaska 10 finalista ovogodišnjeg izbora stručno povjerenstvo bodovalo je kandidate, a najveći broj bodova dobio je restoran-pansion ”Đuđa i Mate” iz Vida. Tako ove godine Zlatna naranča ide u Neretvu, drugo mjesto pripalo je seoskom domaćinstvu ”Kamena Himna” iz Komaja u Konavlima, a treće mjesto Izletištu Hrid iz Orebića.

Ovu nagradu Županija dubrovačko-neretvanska uspostavila je kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje najboljima.

Osim što posjetiteljima nude poznate neretvanske specijalitete poput neretvanskog brudeta od jegulje i žaba, ”Đuđa i Mate” nude i mogućnost smještaja te turističke programe: foto safari neretvanskom lađom do svog izletišta, berbu mandarina, brdske biciklističke ture i druge izlete. Upravo ih je bogatstvo ponude, bazirano na tradiciji neretvanskog kraja, izdvojilo po kvaliteti.

No vrlo blizu po bodovima bilo je konavosko izletište ”Kamena Himna” koje ima jedinstvenu ponudu u obilasku – svilarstvo i konavosku nošnju koja bi upravo bez svile bila nezamisliva. Kroz tradicionalan proizvodni proces posjetiteljima pokazuju cjelokupni način proizvodnje svile te ujedno poslužuju izvornu konavosku hranu.

U ”Izletištu Hrid” posjetiteljima nude pripremljene proizvode upravo sa svog imanja, gdje uzgajaju povrće, voće, grožđe za proizvodnju vina i masline. Posebna atrakcija ovog prostora je slikovit panoramski pogled na Orebić, Mljet i Korčulu. Imaju i igralište za djecu, mogućnost jahanja konja te uređeno penjalište.

Pobjednik, uz statuu zlatne naranče i povelju, dobiva i poklon bon u iznosu 5.000 kuna, kojeg može iskoristiti za unapređenje poslovanja.

 

3

2