Počeo 4. Dubrovnik FestiWine

Četvrti vinski festival ‘Dubrovnik FestiWine’ održat će se od 17. do 23. travnja 2017. godine u Dubrovniku, u organizaciji Dubrovačko neretvanske županije i produkciji agencije Dubrovnik PartneR.

Kao i proteklih godina, ovogodišnje izdanje FestiWinea odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Na održanom susretu s predstavnicima medija, sponzora i prijatelja festivala u hotelu Dubrovnik Palace, povodom otvaranja 4. Dubrovnik FestiWine-a, koji po prvi put otvara svoja vrata, okupljenima su se obratili: župan Dubrovačko neretvanske županije i inicijalni organizator Dubrovnik FestiWinea Nikola Dobroslavić, direktorica županijske razvonije agencije DUNEA Melanija Milić, u ime vinara Dubrovačko neretvanske županije Božo Martinović, predsjednik žirija Dubrovnik FestiWine Trophy natjecanja Bojan Kobal i direktorica Dubrovnik PartneRa, službene agencije Dubrovnik FestiWinea Tilda Bogdanović.

Dubrovačko – neretvanski župan Nikola Dobroslavić pozdravio je okupljene, naglasivši kako je „Dubrovnik FestiWine nastao kao slijed strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva regije koja ima najkvalitetnija vina“.

U periodu od 17. do 23. travnja očekuje nas bogat program događanja koja će okupiti brojne zaljubljenike u vino i sve one koji će to postati. Tjedan smo započeli s ‘Dubrovačkom vinskom setemanom’, u okviru koje će brojni dubrovački hoteli, restorani i vinski barovi nuditi pomno birana vina i fine delicije, po povoljnim cijenima.

Na čelu s Bojanom Kobalom, četrnaest članova žirija, ocjenjivat će više od 130 prijavljenih vinskih etiketa tijekom trajanja Dubrovnik FestiWine Trophy natjecanja.  Ocjenjivački sud sastoji se od četrnaest domaćih i inozemnih sudaca, enoologa, vinskih profesionalaca,  blogera i promotora vina, čije međunarodno znanje, iskustvo, kao i strukovna raznolikost, jamče neovisno ocjenjivanje. Bojan Kobal, osvajač brojnih titula na međunarodnim natjecanjima te licencirani ocjenjivač vina, i ove godine je  predsjednik ocjenjivačkog suda. Dobitnike 4. Dubrovnik FestiWine Trophya doznati ćemo na završnoj večeri festivala u subotu, 22. travnja u hotelu Valamar Dubrovnik President.

Uz natjecateljski dio koji se održava u hotelu Dubrovnik Palace, program Dubrovnik FestiWinea nastavlja se 19. travnja, kad će se održati popularni Spoj na slijepo sa Stonskom kamenicom u Stonu, kada će članovi žirija, sponzori i prijatelji festivala odabrati vino koje najbolje ljubi nadaleko poznatu stonsku kamenicu.

Donatorski gourmet spektakl Dubrovnik FestiWine Gala održat će se u četvrtak, 20. travnja s početkom u 20.00 sati u hotelu Dubrovnik Palace. Cilj ovog vinsko gastronomskog spektakla namijenjen je stipendiranju mladih chefova i sommeliera u nastajanju Dubrovačko – neretvanske županije. Ovaj vrhunski eno gastronomski spektakl i ove godine nastavlja fantastičan chefovski niz.  Goste će ove godine, sigurni smo, oduševiti birane delicije u režiji uglednog Fabricia Vežnevera, jednog od vrhunskih chefova renomirane JRE udruge, a koji će zajedno s Petrom Obadom, pjesnikom i chefom, kuhati za goste jednog od najiščekivanijih eno gastronomskih događaja godine. Chefovima će se pridružiti prošlogodišnji stipendisti, dobitnici Dubrovnik FestiWine Challange-a  2016,  mladi budući chefovi Đuro Kravić i Tihomir Antunović. Ove mlade kuharske nade, koje su dobile izvrsne preporuke svojih profesora iz Ugostiteljskih škola Dubrovnik i Korčula, kao i brojnih kolega s kojima su imali prilike surađivati, proveli su mjesec dana u hotelu i restoranu Draga di Lovrana pod stručnim mentorstvom chefa Tomšića, prošlogodišnjeg chefa Dubrovnik FestiWine Challange-a.

Središnji događaj FestiWinea je ‘FestiWine izložba vina’, koju tradicionalno posjeti veliki broj posjetitelja i prijatelja festivala. Izložba će se održati 21. i 22 travnja u prostoru Lazareta.  Vinari će predstaviti preko 350 vinskih etiketa te će ujedno iskoristiti mogućnost susreta s brojnim hotelijerima i ugostiteljima, kao i potencijalno unaprijediti i dodatno razviti postojeću suradnju. U okviru FestiWine Izložbe vina, održat će se i brojne radionice i predavanja, a na koje se mogu prijaviti zainteresirani profesionalci i posjetitelji 4. izdanja Dubrovnik FestiWinea.