Počeo prvi Godišnji forum Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR)

Župan Nikola Dobroslavić pozdravio sudionike prvog Godišnjeg foruma Strategije Europske Unije za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) koji se danas i sutra održava u Dubrovniku.

U svom govoru Župan je zaželio srdačnu dobrodošlicu svim sudionicima foruma te u nastavku naglasio pozitivne učinke projekta Jadransko-jonske euroregije:

“Uz ključnu ulogu središnjih vlasti, uvjeren sam da upravo regionalna i lokalna samouprava mora i može dati velik doprinos u provedbi sva četiri stupa Strategije. Dakako i institucije kao što su gospodarske komore i sveučilišta imaju u tome nezaobilaznu ulogu.

Mi u ovoj županiji, kao i u Jadransko-jonskoj euroregiji vidimo regionalnu ulogu u prepoznavanju i isticanju zajedničkih izazova, u kreiranju zajedničkih projekata, u suradnji na njihovoj provedbi, kao i u poticanju državnih razina u kreiranju i provedbi projekata od zajedničkog interesa.

Suradnja je poželjna i nužna na područjima sva četiri stupa za provedbju Strategije. Međutim mi u Jadransko-jonskoj  euroregiji smatramo da su pitanja povezivanja Jadransko-jonske regije pretpostavka svakog drugog razvoja i da im treba posvetiti posebnu pozornost.

Povezivanje istočne obale regije Jadransko-jonskom autocestom, zapadne obale željezničkom prugom,  povezivanje u smjeru zapad – istok te Jadransko-jonski plinovod primjeri su infrastrukture koji su pretpostavke veće integracije i snažnijeg razvitka regije.”

U fokusu Foruma su teme:

– Pomorska industrija (brodogradilišta, lučke uprave, marine, agencije za najam plovila)

– Pomorska biotehnologija, istraživanje i razvoj

– Akvakultura (uzgoj riba i školjaka) i ribarstvo

– Turizam

– Diversifikacija turističkih proizvoda i usluga, inovacije u turizmu, produženje turističke sezone

– Efikasnije korištenje sredstava iz EU fondova

– Međusektorski pristup u turizmu (ICT, energetska učinkovitost, zdravlje…)

Sudionicima su se obratili predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, mnistar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, povjerenica za regionalni razvoj EK Corina Cretu i zamjenik gradonačelnika Grada Dubrovnika Željko Raguž.