Potpisan ugovor o dodjeli europskih sredstava za obnovu Lazareta

Župan Nikola Dobroslavić prisustvovao je potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika”Ugovor su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric.

Ukupna vrijednost projekta je 33.782.458,92 kuna, od čega EU sredstva čine 25.995.571,00 kuna. Potpisivanju su nazočili i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je ovo nova prigoda se Dubrovniku da novi sadržaj.
– Očekujem da ova sredstva daju veliki doprinos bržem razvoju ovog projekta i da se ubrzaju procesi koji su trajali određeno vrijeme. Vjerujem da će to sada biti odrađeno na transparentan način i da će pridonijeti da Lazareti budu kulturna ponuda Grada. Moramo nastaviti s ovakvim inicijativama u području kulturne baštine – izjavio je.

 

Ministrica kulture Nina Obuljen istaknula je “kako su sva sredstva planirana za kulturnu baštinu nedostatna za sve projekte koje je naš sektor planirao”.
– Zato planiramo i dalje. Ovaj projekt je važan jer je primjer kako jedan od gradova koji je bio kandidat za Europsku prijestolnicu kulture nastavlja realizirati projekte. Dubrovnik je grad u kojemu je puno kulturnih institucija i udruga koje djeluju u neadekvatnim prostorima, a Lazareti će biti tipičan društveno-kulturni centar. – rekla je Obuljen.

 

Ministrica europskih fondova Gabrijela  Žalac također je zahvalila svima koji su sudjelovali i dalje će sudjelovati u projektu ističući kako je ovo jedan dobar primjer suradnje javnog  kulturnog sektora i nevladinih organizacija.  Podjestila je da je naša Županija trenutno jedna od najvećih korisnika europskih fondova po iznosu

( Zračna luka, Pelješki most…)

 

Gradonačenik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je Grad Dubrovnik tek nedavno počeo otkrivati europske fondove.  Projekt će biti zahtjevan, mi ćemo se učiti, ali ono što ja jamčim ovaj će projekt biti jasan i transparentan. Važno je da dignemo tu veliku stigmu s projekta Lazareti. Ovo je tek početak onoga što namjeravamo raditi u budućnosti“, istaknuo je gradonačelnik, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi projekta.