Potpisani ugovori o dodjeli državne imovine lokalnoj samoupravi

Župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i načelnik Općine Lastovo Leo Katić sastali su se danas s ministrom državne imovine Goranom Marićem, a tom prigodom potpisana su i dva ugovora kojima država lokalnoj samoupravi daje na upravljanje nekretnine u svom vlasništvu.

Tako su župan Dobroslavić i ministar Marić potpisali Ugovor o dodjeli na korištenje Dubrovačko-neretvanskoj županiji nekretnine (zgrade) u Metkoviću u svrhu smještaja podružnice Opće bolnice Dubrovnik – „Dnevna bolnica Metković“. S načelnikom Općine Lastovo Leom Katićem ministar Marić je potpisao Ugovor o o dodjeli na korištenje prostorija bivšeg doma JNA na Lastovu Općini Lastovo u svrhu prenamjene prostorija Dom mladih Ubli.

Nakon potpisivanja ugovora, Župan je zahvalio ministru Mariću na dolasku, a posebno zbog toga jer je ovaj posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji rezultat zajedničkog sastanka otprije nekoliko mjeseci kada su županija i jedinice lokalne samouprave istaknule svoje probleme vezane uz državnu imovinu te danas vidimo konkretan rezultat.

„Ovi ugovori danas su rješenja problema o kojima smo govorili i to me posebno veseli. Ugovor temeljem kojeg ćemo ostvariti projekt Dnevne bolnice u Metkoviću je dio programa unaprjeđenja zdravstva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a ugovor koji se odnosi na Lastovo ima svoju posebnu važnost jer je Lastovo kao naš najudaljeniji otok u teškom položaju.“, rekao je Župan. Dodao je i kako će tijekom svog posjeta našoj županiji ministar Marić posjetiti Župu Dubrovačku  i Konavle, gdje će tema razgovora biti inicijativa DPDS-a da se tvrđava na vrhu Prevlake pretvori u muzej. U Neretvi će, zaključio je župan, načelniku Općine Pojezerje biti uručena Odluka o darovanju nekretnine u k.o. Kobiljača Općini Pojezerje u svrhu obnove društvenog doma – Doma omladine i malonogometnog igrališta uz dom, a što je također na prethodnom sastanku zatraženo od Ministarstva.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je kako je ovim sastankom i potpisivanjem ugovora dokazana opravdanost osnivanja Ministarstva državne imovine. Rekao je da je jedna od važnijih tema vezano uz Grad Dubrovnik bila kupnja Vile Čingrije od države te da će taj proces biti vrlo skoro okončan. Također, gradonačelnik Franković je dodao kako je bilo je govora o zemljištu u Komolcu u državnom vlasništvu, a za koje je Grad zainteresiran, kao i potrebnim suglasnostima za dobivanje građevinske dozvole u svrhu izgradnje kanalizacijske mreže na Šipanu. Potvrđeno je jedinstveno stajalište glede namjene prostora na Babinu kuku za Turističku školu i rješenje Pastoralnog centra, na što je ministar ustvrdio da nema prepreke za dodjelu toga zemljišta županiji za izgradnju TUŠ.
Ministar Goran Marić istaknuo je kako je Ministarstvo promptno reagiralo vezano za zahtjeve lokalne samouprave, jer i Vlada i Ministarstvo ovime šalju jasnu poruku. „Naš je cilj oživljavanje Republike Hrvatske kroz pokretanje projekata i pokretanje investicija u objektima koji godinama stoje zapušteni i zaboravljeni. S obzirom da su nam kapaciteti ograničeni, mislim da doista dajemo svoj maksimum, jer želimo pomoći lokalnoj i regionalnoj samopravi, a investicije i novi projekti u gospodarskom smislu jako puno znače.“, rekao je ministar Marić.