Potpisani ugovori za e-škole

Svečano potpisivanje ugovora između predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, CARneta i škola s područja naše Županije koje su odabrane za sudjelovanje u pilot projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ održano je jučer u okviru CARNetove korisničke konferencije – CUC 2015. koja se pod nazivom „Nove-Škole“ održava od 18. do 20. studenog 2015. u Dubrovniku.

Među odabranih 150 škola koje će se u slijedeće tri godine uključiti u pilot projekt „e-Škole“ su i tri škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija i to: Osnovna škola Blato, Srednja škola Vela luka i Gimnazija Metković. Srednja škola Vela Luka je među odabranih 20 škola s kojima su ugovori potpisani u travnju 2015. te je u tim školama već započela provedba projekta, dok jučerašnjim svečanim potpisivanjem ugovora službeno počinje projekt „e-Škole“ u Osnovnoj školi Blato i Gimnaziji Metković.

Interes škola za sudjelovanje u ovom nacionalnom strateškom pilot-projektu vrijednom 300 milijuna kuna bio je izuzetno velik te se prijavilo 705 škola. U konačnici odabrano je 150 škola koje čine reprezentativni uzorak od oko 10 % škola u Republici Hrvatskoj. Škole su izabrane na temelju pet kriterija: veličina škole, indeksa razvijenosti, indeksa stanja opremljenosti i iskustva u korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u školi, ocjene plana rada škole te ravnomjerne geografske zastupljenosti.

Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač škola na svome području prepoznala je vrijednost ovog projekta i važnost informatizacije škola, te dala potpotru svim školama koje su se prijavile natječaj. Uz Osnovnu školu Blato, Srednju školu Vela Luka i Gimnaziju Metković kojima je osnivač Županija, kriterijima natječaja udovoljila je i dubrovačka Osnovna škola Ivana Gundulića.