Predsjednica primila izaslanstvo Jadransko-jonske euroregije

Povodom obilježavanje desete obljetnice osnutka Jadransko-jonske euroregije predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je predsjednika Jadransko-jonske euroregije i župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, prvog potpredsjednika Udruge i predsjednika regije Abruzzo Lucijana D’Alfonsa, potpredsjednika Udruge i predsjednika regije Tirana Aldrina Dalipija, župana Istarske županije Valtera Flega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega, gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića te tajnike Udruge Francesca Coccoa i Luku Vidaka.

Predsjednik Udruge župan Nikola Dobroslavić zahvalio je na prijemu i pokroviteljstvu obljetnice te upoznao Predsjednicu s radom Udruge i budućim planovima članstva koje čini dvadeset osam jedinica lokalne i regionalne samuprave iz šest država – država članica EU, ali i onih država koje to žele postati. Župan je govorio o doprinosu Udruge stvaranju Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju te o njenoj budućoj ulozi u provedbi Strategije kroz aktivno sudjelovanja gradova, regija i općina.

Župan je naglasio prioritete Udruge kroz prometno povezivanje makroregije: Jadransko Jonsku autocestu od Kalamata u Grčkoj do Trsta u Italiji i dalje prema Baltiku, željezničku prugu kroz Italiju od Brindisija do Ravenne, te povezivanje koridorima zapad-istok preko mora, kao što je koridor 5c od Ploča prema zemljama istočne Europe. Pritom je istaknuo važnost poticanja vlada i institucija EU za rješavanje ovih pitanja.

Predsjednica je podržala rad i planove Jadransko-jonske euroregije te je iskazala spremnost da na ove teme, sukladno svojim mogućnostima, sudjeluje u razgovorima s čelnicima drugih država makroregije.

Sastanku u Uredu predsjednice prisustvovali su i stručnjaci iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te posebni savjetnik Predsjednice dr.sc. Mate Granić.

Fotografije preuzete sa službene stranice Ureda predsjednice.