Predsjednica Županijske Skupštine Terezina Orlić i pročelnik Klaić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vele Luke

Predsjednica Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Terezina Orlić i pročelnik UO za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić nazočili su svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vela Luka. Kao i protekle godine i ove je svečana sjednica Općinskog vijeća održana izvan svojeg redovnog termina, uoči Dana Općine i blagdana sv. Josipa (19. ožujka) zbog pandemije koronavirusa.
Sjednici je uz domaćine na čelu s načelnicom Katarinom Gugić nazočio i predsjednik RH Zoran Milanović te drugi uzvanici.
Orlić je ovom prilikom naglasila kako je Vela Luka, ne samo oaza ljepote i destinacija svima onima koji žele odmor i mir u očuvanoj prirodi, već i općina brojnih potencijala.
”Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji to jako dobro znamo. Stoga ćemo u skladu s našim mogućnostima nastojati provoditi i pomoći sve one projekte koji će poboljšati kvalitetu života svih stanovnika Vele Luke. Takvi projekti će nesumnjivo biti korisni i za sve goste koji dolaze, borave i vole Vela Luku”, rekla je Orlić te istaknula kako je idealna prigoda za osvrnuti se i na neke od projekata koji su u realizaciji ili koji će to biti a od velikog su značaja za stanovništvo Vela Luke.
”Jedan od njih a na koji se izuzetno ponosimo, a koji će doprinijeti razvoju Vele Luke, ali i cijelog otoka Korčule, je izgradnja Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka ukupne vrijednosti 111 milijuna kuna. Ovaj projekt je sufinanciran u 85-postotnom iznosu sredstvima iz EU fondova. U pripremi je i projekt izgradnje ribarske luke, vrijednosti 37 milijuna kuna. U ovom trenutku Glavni projekt je predan na ishođenje građevinske dozvole i moram napomenuti kako je ovaj projekt od velikog gospodarskog značaja za cijelu Vela Luku, ali i šire. Svima nam je jasno da bez ovakvih infrastrukturnih projekata ne možemo razvijati djelatnosti za koje imamo potencijale i koje želimo razvijati, koje su u tradiciji našeg življenja i koje nam daje pripadnost Mediteranu. Ovo će biti jedna od dvije županijske ribarske luke, uz Sustjepan”, rekla je ona.
Kazala je i kako je Županija u Veloj Luci završila energetsku obnovu zgrade Doma za starije osobe Vela Luka.
”Projekt je to ukupne vrijednosti preko 4 milijuna kuna, a s 35 posto ga je sufinancirala Europska unija, dok je preostalih 65 posto financirala Dubrovačko-neretvanske županija. U Dom zdravlja “Ante Franulović” kontinuirano se ulaže, bilo kroz kupnju nove medicinske opreme ili obnove infrastrukture te je to danas moderna ustanova, a pri čemu posebno ističemo ugradnju liftera za osobe s invaliditetom. Kao priliku za razvoj zdravstvenog turizma vidimo kroz Specijalnu bolnicu Kalos, gdje već imamo spreman projekt za prijavu na energetsku obnovu. Također, imali smo i infrastrukturna ulaganja u školstvo i svakako nastojimo da svaki segment života dobije našu podršku, a to dakako Vela Luka i zaslužuje”, rekla je ona.