Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku sa županom Dobroslavićem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku sa županom Nikolom Dobroslavićem  razgovarao je o položaju, razvojnim planovima i o problemima Dubrovačko-neretvanske županije.

U razgovoru je župan predsjedniku Vlade Plenkoviću istaknuo specifičan geostrateški položaj DNŽ  , razdvojenost teritorija kod Neuma i prometnu nepovezanost područja prema ostatku Hrvatske ali  i unutar županije. Naglasio je iznimnu važnost žurne gradnje Pelješkog mosta i nastavka gradnje autoceste Ploče – Osojnik. Zahvalio je Plenkoviću na odlučnosti Vlade da što prije izgradi Pelješki most, kao i na uvrštavanju autoceste do Osojnika u Program Vlade.

Župan je nabrojio ostale projekte važne za DNŽ kao što su dogradnja Zračne luke Dubrovnik, studentski dom, Centar za gospodarenje otpadom, projekt cestovnog i trajektnog povezivanja, projekt širokopojasnog interneta, navodnjavanje Donje Neretve, kongresni centar Dubrovnik, Centar kompetencije za agrume  Opuzenu, Poduzetnički inkubator u Pločama i Turistička i ugostiteljska škola s praktikumom u Dubrovniku. Za Putnički terminal u Gružu župan je ponovio potporu DNŽ tom projektu, ali i stajalište da je potrebno postupak ponovno provesti, transparentno i štiteći javni interes.

Župan je naglasio i neriješena granična pitanja s Crnom Gorom u Bokokotorskom zaljevu i s BiH kod Neuma, a posebno je problem premještanja sjedišta državnih ustanova, uprava i javnih poduzeća iz Dubrovnika u Split. Ponovio je protivljenje županije tim premještajima i traženje da se ta premještena sjedišta vrate u županije.

Posebno je naglasio potencionalne opasnosti najavljenog istraživanja nafte u crnogorskom podmorju, kao i projekta Gornji horizonti u BiH, za koje Republika Hrvaska nije iskoristila mogućnosti koje joj pruža Espoo knvencija.

Plenković pokazao je velik interes za projekte i probleme županije, zanimao se za pojedinosti tih projekata, kako bi Vlada, gdje je to moguće i potrebno pomogla njihovoj realizaciji. Posebno se zanimao za projekte autoceste i Centra za gospodarenje otpadom, kao i za neriješena pitanja sa susjednim državama. Istaknuo je kako je važno da se županija sustavno i planski razvija i da može računati na potporu Vlade strateškim projektima važnim za najjužniju hrvatsku županiju, ali i za cijelu Hrvatsku.

Na sastaku su sudjelovali saborski zastupnici Branko Bačić, Mato Franković i Maro Kristić, zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica te županijski vijećnik Frano Matušić.