Predstavljen program 68. Dubrovačkih ljetnih igara

Povodom otvaranja 68. Dubrovačkih ljetnih igara na taraci hotela Excelsior održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Igara.  Na konferenciji su sudjelovali zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović te v.d. intendanta Mladen Tarbuk.

Zamjenica župana Žaklina Marević istaknula je kako će Dubrovačko-neretvanska županija i ove godine sudjelovati u potpori i organizaciji Igara zbog njihovog iznimnog značaja za hrvatsku kulturnu baštinu te promicanje Dubrovnika kao europsko i svjetsko središte kulture.

Gradonačelnik Mato Franković  ovim je putem i čestitao ponovno izabranoj ravnateljici ustanove – Ivani Medo Bogdanović. Program je ocijenio raznovrsnim, bogatim i zanimljivim.

– Bilo je u prošlosti programskih lutanja i traženja, ali ne treba se čuditi s obzirom na 7 desetljeća postojanja festivala. Igre su spoj tradicije i moderne, starog i novog, nacionalnog i inozemnog. Grad Dubrovnik će stajati uz svoj festival, zaključio je Franković.

Ravnateljica Medo Bogdanović predstavila je financijsku konstrukciju Igara koja iznosi 12,5 milijuna kuna. Od toga, 8 milijuna dolazi iz javnih sredstava (Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija). Na vlastite prihode, od prodaje ulaznica, suvenira i najmova “otpada” 2 milijuna kuna, a donacije i sponzorstva iznose 1,6 milijuna kuna. Grad Dubrovnik je ustanovi ove godine osigurao dodatnih 200 tisuća kuna, a rečeno je i kako Igre i dalje mogu očekivati potporu Dubrovačko-neretvanske županije.

V.d. intendanta Mladen Tarbuk izjavio je kako je zadovoljan programom te kako će se o slobodi govoriti i na ovogodišnjem otvaranju Igara. Tekst i glazbu potpisuje on, a pomogla mu je i dubrovačka znanstvenica i pjesnikinja Ivana Lovrić Jović. Glazbu izvode Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas.

Na ovogodišnjim će Igrama u 47 dana trajanja manifestacije te na više od 15 ambijentalnih lokacija približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta pred domaćom i međunarodnom publikom izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih izvedbi.