PROJEKT HOLISTIC: Predstavljen video sustav za nadzor i motrenje požara otvorenog prostora

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić nazočio je danas prikazu rada 825 tisuća kuna vrijednog video sustav za nadzor i motrenje požara otvorenog prostora na području Dubrovačko-neretvanske županije te uručio dvije bespilotne letjelice:Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Stanici Dubrovnik te dva izolacijska aparata DVD-u Lastovo. Radi se o opremi nabavljenoj realizacijom europskog projekta HOLISTIC koji se protekle dvije godine provodi na području Dubrovačko-neretvanske županije, a tematski je usmjeren zaštiti od požara, opremanju vatrogasnih postrojbi te mjerenju utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa. “Današnjom dodjelom bespilotnih letjelica Vatrogasnoj zajednici i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Dubrovačko-neretvanska županija ulaže u sustav civilne zaštite čineći tako naše područje sigurnijim ponajprije za domaće ljude, a potom i za mnogobrojne turiste koji nas posjećuju. Dubrovačko-neretvanska županija i naša Regionalna razvojna agencija DUNEA i dalje će raditi na prijavi projekata koji će tematski biti usmjereni i na rizike kojima je naša Županija izložena” – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

Predstavljajući video sustav za nadzor i motrenje požara otvorenog prostora na području Dubrovačko-neretvanske županije Damir Krstinić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu prikazao je rad sustava na sve tri lokacije: pograničnom području Grada Dubrovnika, otoku Mljetu i dolini Neretve.

Osim danas dodijeljene opreme Dubrovačko-neretvanska županija vatrogasnim je postrojbama sa svog područja prethodno dodijelila pojedinačnu i skupnu opremu na području Pelješca, doline Neretve i Grada Dubrovnika, uređaji za daljnjinski nadzor vozila ugrađeni su u interventna vozila na području Konavala i Dubrovačko primorja, paneli za vizualizaciju indeksa od požara postavljeni su na Pelješcu i Korčuli. Dubrovačko-neretvanska županija objavila je i posebnu slikovnicu, bojanku i slagalicu namijenjenu najmlađima koju će i nakon završetka projekta u svojim aktivnostima koristiti Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastavni dio projektnih aktivnosti bila je i edukacija vatrogasnih postrojbi koje su tijekom srpnja osposobljene za rad s motornom pilom i kosilicom u svrhu probijanja protupožarnih puteva, a danas se održava osposobljavanje vatrogasnih postrojbi za spašavanje u ruševinama uz prikaz rada opreme na ruševinama u Kuparima.

Projekt HOLISTIC okupio je 20 partnera i dva suradnika iz osam europskih zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke i  Albanije. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija vrijedne su oko 3 i pol milijuna kuna i 85 postotnom iznosu sufinanciraju putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.