Predstavnica Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovala u raspravi o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama

V.d. pročelnice odjela za obrazovanje, kulturu, znanost i šport Ana Čeović kao članica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija nazočila je nedavnoj sjednici na kojoj se raspravljalo o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

„Sve što prijedlozima i komentarima na Zakon o odgoju i obrazovanju možemo učiniti važno je za naše škole i našu sredinu, a kontinuiran rad i aktivno sudjelovanje u kreiranju nacrta Zakona put je do promjena na nacionalnoj razini“, uvodno je članovima Radne skupine rekla voditeljica Vesna Šerepac.
Nacrt izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi donosi izmjene u kojima su djelomično prihvaćeni prijedlozi Hrvatske zajednice županija kojima se reguliraju odredbe o strukovnom obrazovanju. Zajednica je djelovala putem Povjerenstva Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i putem Izvršnog odbora koji se u nekoliko navrata očitovao na Zakon.

Decentralizacijom funkcija na osnivače škola – županije, nije postignut jednak omjer obveza i ovlasti, što onemogućava pravilno funkcioniranje cjelokupnog školstva. Prijedlog Hrvatske zajednice županija bio je da se u izmjene i dopune novog Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama uvrsti smanjenje broja članova školskih odbora sa sedam na pet, u kojem slučaju osnivač imenuje tri člana, Vijeće roditelja jednog člana i škola jednog člana. Ovakva raspodjela omogućila bi upravljanje školama prilagođeno prvenstveno poznavanju situacije na terenu, osobito uzimajući u obzir socio-ekonomsku nejednakost dijelova Republike Hrvatske te odgovornosti za rad školskih ustanova.

Članovi Radne skupine raspravljali su i o Zakonom definiranim pedagoškim mjerama, izboru ravnatelja, javno-privatnom partnerstvu i drugim važnim odredbama koje određuju funkcioniranje školskog sustava, nakon čega je usuglašen stav Zajednice koji će biti upućen prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Raspravljalo se i o prijedlogu Mreža osnovnih i srednjih škola i sektorskih programa i mogućoj suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u vidu pripreme koraka razrade aktivnosti na području županija.