Predstavnici DNŽ sudjelovali na Side-Eventu u sklopu šestog EUSAIR foruma EU Strategije za jadransko-jonsku regiju na kojem su predstavili projekt WATERCARE

Trenutačni predsjedatelj ove makroregionalne strategije je Slovenija koja organizira i održava ovaj forum. Forum okuplja relevantne predstavnike Europske komisije i drugih institucija EU, ministre zemalja sudionika kao i predstavnike regionalnih i lokalnih vlada, poslovnog sektora, sveučilišta i civilnog društva.

U okviru ovogodišnjeg EUSAIR foruma održava se niz panela na različitim poljima sektorskih politika, dok je glavni fokus šestog foruma okoliš i zelena ekonomija.

Side-event na kojem su predstavnici DNŽ sudjelovali održan je pod tematikom intruzije slane vode, a naziv tehničke sesije na kojoj je projekt predstavljen je „Voda za kupanje: potencijalni rizici za upravljanje gradskim otpadnim vodama s obzirom na učinke klimatskih promjena ”.

Projekt WATERCARE predstavljen je kao projekt koji nudi inovativna rješenja upravljanja vodama u cilju smanjenja mikrobiološkog zagađenja kupališta stvaranjem integriranog sustava kvalitete vode (WQIS).

WQIS čini mreža meteorološkog, hidrološkog i mikrobiološkog praćenja otpadnih ispusta, rijeka, potoka i obalne vode koja se temelji na senzorima, analizama i sistemu alarmiranja te numerički model obalnih voda koji simulira i prognozira disperziju baketrija u kupališnim vodama.

Prikupljeni podaci pohranjivat će se u specifičnu bazu podataka za praćenje koja će se koristiti za upozorenje/alarmiranje u stvarnom vremenu, a kako bi se optimalno upravljalo kakvoćom rijeka / obalnih voda.

Pilot područje projekta je rijeka Arzilla u talijanskom Fanu, a ostala projektna područja će također implementirati ovaj sustav (ušća rijeka: Neretve, Cetine, Raše i Pescare).

Ukupna vrijednost projekta WATERCARE iznosi 2.833.019,40 eura, od kojih je udio Dubrovačko-neretvanske županije 278.000,00 eura, a predviđeno trajanje projekta je trideset mjeseci. Partneri na projektu su Nacionalni istraživački savjet – Institut za morske znanosti iz Ankone, tvrtka ASET SPA iz Fana, Regija Marche, Regija Abruzzo, Sveučilište Urbino “Carlo Bo”, Splitsko dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Splitu, Javna ustanova Metris iz Pule i Hrvatske vode.