Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na radnoj večeri s predstavnicima Svekineskog kongresa

Predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović i pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić bili su domaćini na radnoj večeri s predstavnicima Svekineskog kongresa Republike Kine.

Glavne teme bile su mogućnosti suradnje, zakonodavni okviri i potencijalne investicije u našu županiju.
Predsjednica Županijske skupštine izložila je kolegama iz Kine zakonodavni okvir Republike Hrvatske unutar kojeg djeluju jedinice lokalne uprave i regionalne samouprave, te predstavila Dubrovačko-neretvansku županiju u njezinom općem, kulturnom, tradicijskom, povijesnom i gospodarskom smislu.
Premda je naša Županija značajno teritorijalno i populacijski manja od kineskih regija pronađene su brojne sličnosti te zajednički ciljevi s Republikom Kinom i njenim regijama. Razgovaralo se o kineskim investicijama u Hrvatskoj, ali i mogućnostima daljnjih ulaganja u Županiju.
Poveznica u povijesnom smislu našeg područja s Kinom je u liku Marka Pola, svjetski poznatog putopisca i moreplovca koji je povezao naša područja, kojeg su gosti iz Kine istaknuli kao povijesnu poveznicu.
U kineskoj delegaciji su bili potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Wang Xiaochu, potpredsjednik Odbora za obrazovanje, znanost, kulturu i javno zdravstvo Zhang Jian, član Odbora za zakonodavstvo Lang Sheng, predstavnik Ministarstva trgovine Chong Quan, savjetnici Odbora za vanjsku politiku Zhang Hong i Lei Min, zamjenik veleposlanika Veleposlanstva Narodne Republike Kine Zhao Deyong, te tajnica Tang Huiyin.
Izaslanstvo iz Kine zahvalio se na prijemu, a predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović je naglasila potrebu daljnjih zajedničkih nastojanja u jačanju komunikacije između Kine i naše županije te je kineskoj delegaciji zaželjela ugodan boravak na hrvatskom jugu.