Predstavnici Zavoda za prostorno uređenje DNŽ na stručnom skupu „Urbano-ruralne veze“

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb sa suradnicima sudjelovala je na stručnom skupu „Urbano-ruralne veze“, kojeg je Hrvatski zavod za prostorni razvoj organizirao 19. i 20. rujna 2017. godine u termama Sveti Martin na Muri.

Stručni skup bavio se temom urbano-ruralnih veza iz perspektive prostornog planiranja, a ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje DNŽ Marina Oreb održala je prezentaciju „Metodologija izrade stručno-analitičkih podloga za prostorne planove Nacionalnog parka Mljet i Parka prirode Lastovsko otočje“. Naime, stručno-analitičku podlogu za navedene parkove Zavod je radio tijekom 2016. i 2017. godine na zahtjev Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj i pritom je razvio metodologiju u GIS sučelju za izradu podloge postojećeg stanja koja može biti primjenjiva i za izradu drugih prostornih planova. Takav iskorak našeg županijskog Zavoda je prepoznat i na nacionalnoj razini te je prezentacija predstavnika Zavoda za postorno uređenje DNŽ bila izuzetno dobro prihvaćena od strane stručnjaka prisutnih na skupu.

Tijekom stručnog skupa izlagači i predavači su, u okviru teme, dali poseban osvrt na promet, javnu i društvenu infrastrukturu, krajobraze, oblikovanje i uređivanje naselja te gospodarski razvoj s naglaskom na održivi turizam i poljoprivredu, a tiskan je i prigodni Zbornik.

U radu ovog dvodnevnog skupa sudjelovali su državni tajnici u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Dunja Magaš i Danijel Meštrić, predstavnici županijskih zavoda iz cijele Hrvatske te niz stručnjaka iz oblasti prostornog uređenja.