Predstavnici Županije na konferenciji o utjecajima klimatskih promjena obalu održanoj u sklopu projekta AdriaClim

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na konferenciji „Protect the coast, adapt to climate change!“ u sklopu projekta AdriaClim u Splitu. Cilj konferencije je podići svijest lokalnog stanovništva i kreatora javnih politika te pružiti najnovije informacije  o utjecajima klimatskih promjena na jadransku obalu.

Konferencija je okupila vodeće međunarodne stručnjake, političare i donositelje odluka na području klimatskih promjena. Među njima je 15 vodećih stručnjaka za klimatske promjene iz Hrvatske, Italije, Portugala i SAD-a dok je u Expo dijelu konferencije predstavljeno deset međunarodnih projekata s više od 50 autora.

Međunarodni stručnjaci su na svojim predavanjima prezentirali najnovije podatke klimatskih promjena i buduća predviđanja kroz različite scenarije. Organizator konferencije je Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa Regionalnom agencijom za prevenciju, okoliš i energiju talijanske regije Emilia Romagna. Predstavnik ARPAE agencije Andrea Valentini naglasio je važnost razmjene znanja i iskustava ne samo za projekt AdriaClim, nego i za suradnju Hrvatske i Italije kako bi zajedno zaštitili Jadransko more.

Vodeći partner AdriaClim projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju, u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner. Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna razvojna agencija DUNEA. Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska.

Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području. Fokus projekta je problematika podizanja razine mora, stoga će se radi senzibiliziranja javnosti, urediti plaža u vali Slano kao održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.