Problematika štandova uz državnu cestu u Neretvi

Vršitelj dužnosti pročelnika za ruralni razvoj i poljoprivredu Ivica Prović i gardonačelnik Ploča Krešimir Vejić sudjelovali su na radnom sastanku o problematici štandova uz državnu cestu D8.

Naime, problem prodaje poljoprivrednih proizvoda na nelegalno postavljenim štandovima uz magistralu, postoji odavno, no najnovija zbivanja, točnije, Rješenje o hitnom izmještanju istih, koje je vlasnicima naložila vodopravna inspekcija, ovaj je problem aktivirila, a ljudima koji ovdje godinama rade, onemogućila daljnju prodaju, te dala rok za njihovim uklanjanjem. Svjesni zakonskih regulativa, i na ovom sastanku vlasnici štandova su ponovili da je jedino što žele legalna pozicija za prodaju svojih proizvoda, ne bježeći i od eventualnih koncesijskih obveza.

Gradonačelnik Ploča Vejić zatražio je od predstavnika Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta prijedlog prihvatljivih pozicija za štandove.

-Smatram da je mnogima od ovih ljudi ovo jedini vid prihoda i o ovom im ovisi egzistencija, tako da uistinu ne mogu zamisliti negativne razmjere ukidanjem prava na rad, što zapravo nameće naložena im obveza uklanjanja štandova. Kao gradonačelnik, spreman sam stati uz njih, te molim prisutna dva javna poduzeća da nam daju prihvatljivu poziciju na koju bi se spomenuta prodajna mjesta mogla izmjestiti, a koja bi udovoljavala zakonskim regulativama Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta, a nadalje će Grad Ploče kao nositelji projekta, prema dogovorenom, odraditi potrebno- kazao je gradonačelnik Vejić.

Joško Erceg, predstavnik Hrvatskih voda, konstatirao je kako ovaj problem postoji godinama i da je izmještanje štandova s ovog područja, prema mišljenju Hrvatskih voda, neminovno i naloženo je sukladno zakonskim regulativama. Na prigovore predstavnika prodavača koji su sudjelovali na sastanku Erceg je nadodao da su krajnji proces uklanjanja štandova, „ubrzale“ i međusobne prijave vlasnika štandova. Rekao je, nadalje, da se zakonskih regulativa treba držati i da od toga neće odstupiti, te mišljenje o ovom problemu ostaje isto, bez fleksibilnosti.

Na gradonačelnikov upit da izdvoji prihvatljivu poziciju na koju bi se postojeći štandovi trebali izmjestiti, odgovorio je potvrdno, te se, sukladno zaključku ovoga sastanka, do 10. ožujka čeka odgovor Hrvatskih voda o mogućim pozicijama.

S druge strane, vrlo bitan akter u ovoj priči jesu i Hrvatske ceste u ime kojih je danas na sastanku Ivica Tutman naglasio da je njihova zadaća štititi cestovni pojas. Upoznao je prisutne i s nalazom prometne inspekcije, koja je također spomenute štandove ocijenila kao opasne, te navela da direktno ugrožavaju promet. Hrvatske ceste će također izdvojiti uvjete, te odgovoriti na upit gradonačelnika Vejića i ponuditi prihvatljive pozicije. Spremni su, nadalje, iz Hrvatskih cesta biti na raspolaganju za projekt realizacije novih pozicija, a čiji će nositelj biti Grad Ploče.