Program: „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“

Trajanje programa: 1. 1. 2021. – 30. 6. 2024. 

Tematsko područje: RURALNI RAZVOJ

Proračun projekta: 15.305.665,00 €

Vrijednost projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju: 212.375,00 €

Partneri na projektu:

HRVATSKA:

DUBROVAČKO NERETVANSKA ŽUPANIJA

GRAD METKOVIĆ

DOM ZDRAVLJA METKOVIĆ

TERA TEHNOPIOLIS D.O.O. ZA PROMICANJE NOVIH TEHNOLOGIJA, INOVACIJA I PODUZETNIŠTVA

ŠPANJOLSKA:

INVESTIGACION Y DESARROLLO INFOMRATICO EIKON SL

HEALTH POINT EUROPE SL

EMERGYA INGENIERIA SL

ITALIJA:

FONDAZIONE ICONS

BOUNDARYLESS SRL

EUROB CREATIVE SLNE

FUNDACION PARA LA FORMACION E INVESTIGACION DE LOS PROFESIONALES DE LASALUD DE EXTREMADURA FUNDESALUD

ADI & SALU SERSOC SL

CAMARA OFICIALN DE COMERCO E INDUSTRIA DE BADAJOZ

CAMARA OFICIAL DE COMERCO E INDUSTRA DE DADERES

AYUNTAMIENTO DE LOS SANTOS DE MAIMONA

ŠVEDSKA:

TICIBIOMED TECNOLOGIAS DE LA INFOMRACION PARA LA SALUD EN LA REGION DE MURCIA ASOCIACION

RISE RESEARCH INSTITUTE OF SWEDEN AB

REGION JAMTLAND HARJEDALEN

PEAK REGION AB

KROKOMS KOMMUN

JAMTKRAFT AB

NIZOZEMSKA:

UNIVESTITEIT TWENTE

GEMEENTE LINGEWAARD

STICHTING WELZIJN LINGEWAARD

STICHTING HEALTH VALLEY NETHERLANDS

IRSKA:

F65 NETWORK IRELAND LIMITED

SRBIJA:

FOODSCALE HUB ENTREPRENEURSHIP ANDINNOVATION ASSOCIATION

UDRUŽENJE EKO-INOVACIJA NA BALKANU

BELGIJA:

AND CONSULTING GROUP

OPEN & AGILE SMART CITIES

Kratak opis projekta:

Cilj projekta je razviti i uspostaviti digitalno rješenje koje će poboljšati razinu pristupačnosti usluga stanovnicima ruralnih područja, te samim time olakšati put subjektima koje nude svoje usluge do krajnjih korisnika (kupaca). dRural projekt otvara put novim radnim mjestima i poboljšanju kvalitete života u europskim ruralnim područjima. Projekt dRural ujedno će, za ljude koji žive u ruralnim sredinama, i razviti i uvesti digitalno tržište usluga. dRural će pomoći rastu gospodarstva, stvarati radna mjesta, poticati lokalne poduzetnike i poboljšati kvalitetu života. Ovakvo tržište usluga biti će pokrenuto u četiri europske ruralne regije – španjolskoj regiji Extremadura, švedskoj Jämtland Härjedalen, nizozemskoj regiji Gelderland i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 31 partner iz 9 zemalja udružio se kako bi se stvorilo mrežno tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi usluge od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave do stručne pomoći.

Zajednička digitalna platforma prilagodit će se lokalnim potrebama svake od tih regija, a potom će lokalne zajednice, ustanove koje pružaju zdravstvenu i socijalnu skrb te privatni pružatelji usluga poput učitelja, terapeuta ili poljoprivrednika moći ponuditi svoje usluge. Kako bi se osigurala provedba zacrtanog, projekt  će biti podržan nizom akcija s ciljem poboljšanja pokrivenosti ruralnih područja širokopojasnim internetom.

dRural će se prema očekivanjima širiti i izvan prve četiri regije, a već u drugoj fazi projekta raspisat će se otvoreni poziv ostalim ruralnim zajednicama, takozvanim zrcalnim regijama, koje su voljne primijeniti predloženo digitalno tržište usluga.. 

Početkom 2021. godine Dubrovačko-neretvanska županija krenula je s provedbom novog projekta financiranog u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020. pod nazivom „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ i to u suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske  i Srbije. Predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije sudjelovali su na online kick – off sastanku projekta dRural u siječnju 2021.

Program OBZOR (Horizon 2020) program je Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. do 2020. godine koji doprinosi ostvarivanju ciljeva ključnih   strateških dokumenata Europske unije vezanih za istraživanje, tehnologijski razvoj i inovacije, Europa 2020. i Unija inovacija (Innovation Union) te izgradnji Europskog istraživačkog prostora.

Kontakt:

Upravni odjel za društvene djelatnosti

drustvene.djelatnosti@dnz.hr