Kroz projekt HIKING EUROPE predstavljeni turistički paketi pješačkih staza

Na radnom sastanku,u sklopu provedbe EU projekta Hiking Europe, kojeg u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA, predstavljeni su prijedlozi novih turističkih paketa pješačkih staza.

Radi se o trodnevnim i petodnevnim turističkim aranžmanima koji uključuju posebne oblike turizma, u ovom slučaju pješačkog, a obuhvaćena su područja Napoleonovog puta u Općini Ston i pješačke staze otoka Mljeta. Naime, jedna od aktivnosti partnera na projektu u 2017. bila je izrada turističkih paketa uključenih područja.  Turistička agencija Dominium travel mapirala je područja Stona i Mljeta te izradila prijedloge turističkih paketa koji će kasnije, u cilju poticanja vidljivosti na ciljanim tržištima, biti zajednički komercijalizirani i promovirani pod zajedničkim brandom s turističkim paketima svih partnera na projektu. Uz Dubrovačko-neretvansku županiju uključene su i Regija Donegal (Irska), Katalonija (Španjolska) i Emilia-Romagna (Italija).

Hiking Europe je započeo s provedbom u travnju 2016. godine i provodit će se 18 mjeseci. Tijekom tog perioda planira se stvaranje mreže pješačkih staza od 1.170 kilometara kroz četiri različite europske zemlje. Cilj je ponuditi posjetiteljima širi opseg ponude pješačkih staza kako bi se fizičku aktivnost nadopunilo s otkrićem ruralnih područja Europe: doživljaj lokalne tradicije i upoznavanje s domaćom kuhinjom, kupnja na lokalnim tržnicama, posjeti muzejima ili crkvama, otkrivanje lokalne faune, flore, skrivenih krajolika i sl . Proizvod će pružiti jedinstven doživljaj i dati priliku malim i srednjim lokalnim tvrtkama (smještaj, restorani, putničke agencije, tržnice, itd) da pružaju usluge i proizvode koji stranim posjetiteljima pružaju lokalno iskustvo. Osim toga, dio projekta će se fokusirati na poboljšanje konkurentnosti turističkih tvrtki jačanjem njihovih profesionalnih vještina u područjima kao što su korištenje novih tehnologija, internacionalizacije, odnosno uvođenje standarda održivog turizma i dostupnosti.

Projekt Hiking Europe financiran je iz COSME programa Europske komisije za konkurentnost malih i srednjih tvrtki, a ima za cilj promicanje transnacionalne mreže ruralnih turističkih ruta koje će biti oblikovane kroz različite itinerere pješačkih staza. Predstavljanju prijedloga za Dubrovačko-neretvansku županiju prisustvovali su predstavnici turističkih zajednica s Mljeta i iz Stone te TZ-a DNŽ te Upravnog odjela za turizam DNŽ.

unnamed (1)