PROJEKT HOLISTIC: Prihvaćen prijedlog Dubrovačko-neretvanske županije za izradu Zelene knjige

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su u Beogradu na sastanku projektnih partnera i Upravnog odbora projekta HOLISTIC.
Voditelj projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović predstavio je aktivnosti županije te prijedlog takozvane Zelene knjige koja bi kao rezultat uspješne realizacije projekta HOLISTIC, sadržavala rezultate praćenja seizmičke aktivnosti trideset zgrada od strateškog interesa i aktivnosti ostalih partnera usmjerenih prema zaštiti od potresa. Takav dokument bit će uručen prestavnicima Europske komisije, a kao preporuka za poboljšanje zakonodavstva koje uređuje pitanja prostornog planiranja i gradnje.
Na sastanku je predstavljen primjer završnog izvješća mjerenja utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa koje su u sklopu aktivnosti projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju proveli seizomolozi Seizmoške službe Republike Hrvatske. U sklopu provedenih projektnih aktivnosti usmjerenih prema istraživanju seizmičke aktivnosti mjerenja su obavljena u ožujku i listopadu ove godine na trideset zgrada od Lastova, Korčule, Pelješca, doline Neretve, Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke i Konavala. U vremenskom razdoblju od 6 mjeseci kontinuirano je, pomoću seizmografa, na jednoj od zgrada u dubrovačkoj povijesnoj jezgri mjerena seizmička aktivnost.
Održano je nekoliko tematskih sastanaka vezanih za različite radne pakete na kojima su predstavljeni dosad ostvareni projektni rezultati. Posebna pozornost bila je posvećena napretku unutar projektnih aktivnosti protupožarne zaštite, a vezanih za postavljanje integriranih sustava nadzora i praćenja šumskih požara na temelju postojećih sustava te integracija GPS sustava praćenja vatrogasnih vozila u sustav nadzora i šumskih požara.
Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan preko 9 milijuna i 300 tisuća eura, a u njegovoj realizaciji sudjeluje dvadeset i dva partnera iz 8 europskih zemalja: Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske. Projektne aktivnosti koje provodi DNŽ vrijedne su 400 tisuća eura i u 85 postotnom iznosu sufinancirane su sredstavima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.