Kratki opis projekta:

Dubrovačko – neretvanska županija nositelj je projekta „Zajedno možemo sve! – 5“ u okviru kojega su osigurana sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju u školama kojima je Županija osnivač. Ukupna vrijednost projekta je 4.122.463,80 milijuna kuna od kojih 3 milijuna kuna (72,77%) iznose bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., a udio financiranje iz proračuna Dubrovačko – neretvanske županije iznosi 27,23% odnosno 1.122.463,80 kuna . Za školsku godinu 2021./2022. ukupno su osigurana 94 pomoćnika u nastavi za 96 učenika s teškoćama u razvoju. Provođenje projekta započelo je u kolovozu 2021. godine, a trajati će do kolovoza 2022. godine.

Dubrovačko – neretvanska županija prije početka svake školske godine provodi Javni poziv za prijavu kandidata za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač.

Nakon odabira kandidata u sklopu Javnog poziva, prije početka rada s učenicima s teškoćama u okviru provedbe projekta „Zajedno možemo sve!-5“, Županija organizira edukaciju i stručno osposobljavanje za pomoćnike u nastavi kojima je ista nedostajala. Polaznici stručnog osposobljavanja kroz 20 sati predavanja upoznaju se s odgojno obrazovnim potrebama učenika s teškoćama, odgojno obrazovnom inkluzijom s karakteristikama i pravima učenika s teškoćama, te razvijaju metode pružanja podrške u odgojno obrazovnom procesu za učenike s teškoćama.