Radionica Monitoring vuka i risa u Čilipima

Jačanje uloge čuvara prirode i djelatnika stručnih službi u monitoringu NATURA 2000 vrsta – monitoring vuka i risa u kontinentalnoj, alpinskoj i mediteranskoj biogeografskoj regiji Hrvatske, naziv je radionice koja se održala prošlog tjedna u Čilipima, u organizaciji Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) , Ministarstva zaštite okoliša i prirode – projekt integracije u EU Natura 2000 (NIP) i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Glavni cilj radionice bio je predstavljanje Plana upravljanja vukom u Hrvatskoj, stanje populacije, biologija i ekologija te metode monitoringa (praćenje stanja), a prisustvovali su joj, pored predstavnika stručnih institucija, članovi Lovačkog društva Konavle, poljoprivrednici koji se bave intezivnim stočarstvom, članovi planinarskih društava kao i ostali zainteresirani pojedinci. Vuk (Canis lupus) je strogo zaštićena vrsta u Republici Hrvatskoj, sukladno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 143/13).

Sudionici radionice, koju su vodili prof. Josip Kusak s Veterinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mr. Jasna Jeremić iz HAOP-a imali su prilike čuti nešto više o samostalnom uključivanju u provedbu monitoringa vuka, budući ris nije zabilježen na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Spomenuti monitoring predstavlja osnovno polazište monitoringa velikih zvijeri u Hrvatskoj temeljem nacionalnog programa.

vuk-2-mediji-2