Raznovrstan program u Brijesti uz otvaranje Pelješkog mosta

Cjelodnevni program u Brijesti otvorili su Dubrovački trombunjeri i glazbe Komolac, Zaton, Blato, Smokvica, Dubrovnik i Opuzen uz Dubrovačke mažoretkinje. Uslijedila je utrka Pelješkim mostom u organizaciji DU Motion-a. U povijesnoj, pet i pol kilometara dugoj utrci od Brijeste, Pelješkim mostom do Komarne i natrag sudjelovalo je 250 trkačica i trkača.

Gradovi i općine na središnjoj pozornici predstavili su svoje kulturno-umjetničke programe – Dubrovnik, Lastovo, Mljet, Dubrovačko primorje, Korčula, Blato, Orebić, Ploče, Lumbarda, Župa dubrovačka, Trpanj, Smokvica, Konavle, Vela Luka, Kula Norinska i Metković. Točno u podne 14 lađarskih ekipa, na relaciji Komarna – Brijesta – Komarna, veslalo je maraton predvođeni lađom i Knezom Domagojem.

U Brijestu su stigli i branitelji iz Varaždina, koji su se 18. lipnja uputili pješice na put dugačak 1130 kilometara. Želja im je bila na taj način obilježiti otvaranje Pelješkog mosta i konačno cestovno spajanje istoka i juga Hrvatske, a putem su prošli važne gradove i mjesta iz Domovinskog rata, gdje su se poklonili i zapalili svijeće svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Okupljeni su pozdravili i hrvatske branitelje, pripadnike gardijskih postrojbi, s njihovim ratnim zastavama i zastavama postrojbi, od Prve gardijske brigade Tigrova,     Druge gardijske brigade Gromovi, Treće gardijske brigade Kune, Četvrte gardijske brigade Pauci, Pete gardijske brigade Sokolovi, Sedme gardijske brigade Pume,         Devete gardijske brigade Vukovi, 1. hrvatskog gardijskog zdruga, 84. gardijske bojne Termiti te pripadnike postrojbi Specijalne i temeljne policije i sve hrabre pripadnike pričuvnih postrojbi zbora narodne garde hrvatske vojske koje su sudjelovale u deblokadi Dubrovnika te kasnije u oslobađanju juga Hrvatske.

Posjetitelji iz svih krajeva Dubrovačko-neretvanske županije i šire, na Brijesti nisu krili emocije ističući da im Pelješki most daje nadu te izražavajući oduševljenje, optimizam i ponos mostom i dijelom pristupnih cesta.