READINESS U subotu u Slanom bit će održana vježba ”Pripravnost 2018.”

U sklopu projekta READINESS koji Dubrovačko-neretvanska županija provodi od početka godine u subotu u Slanom s početkom u 9 sati održat će se vježba pod nazivom ”Pripravnost 2018.” koja ima za cilj provjeru spremnosti nadležnih službi u u slučaju velikih nesreća čiji su uzroci potres i požar.

Naime, prema predviđenim projektnim aktivnostima projekta ”READINESS” u tijeku je izrada okvirnog plana provedbe nekoliko pilot projekata koji će se realizirati od polovice 2018. do kraja lipnja 2019. godine. Tim planom obuhvaćene su daljnje aktivnosti ispitivanja otpornosti strateških zgrada na moguće potrese, nastavak daljnih instrumentalnih mjerenja utjecaja sezimičke aktivnosti na pojedine strateški važne zgrade, organizacija vježbi pripadnika operativnih snaga civilne zaštite na području svih regija sudionica u projektu te podizanje svjesnosti u zajedničkoj obvezi uključenja u različite preventivne aktivnosti jačanja sustava civilne zaštite.
U vježbi ”Pripravnost 2018.” koristit će se oprema koja je kupljena sredstvima projekta READINESS. Oprema je specijalizirana za spašavanje iz ruševina i teško pristupačnih terena, a vrijedi 225 tisuća kuna.
Prema scenariju vježbe potres jakosti 6 stupnjeva po Richteru pogodio je šire dubrovačko područje s epicentrom u Šipanskom kanalu. Centar 112 i dežurni operativac u JVP Dubrovačko primorje zaprimaju niz dojava o nastalim štetama i posljedicama, a prema informacijama s terena u naselju Karaula urušila stara zgrada. Pokreće se akcija spašavanja, a mobiliziraju se sve potrebne snage. U sklopu vježbe simulirat će se i situacija u kojoj se iz ruševina moraju spašavati ozlijeđene osobe te istodobno sigurno ukloniti minsko-eksplozivna sredstva.
READINESS je nastavak uspješno realiziranog projekta HOLISTIC, koji se sufinancirao iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, a čijom je realizacijom postavljen video sustav za nadzor i motrenje požara otvorenog prostora Dubrovačko-neretvanske županije, nabavljena vrijedna vatrogasna oprema te bespilotne letjelice za pretragu terena, sve skupa ukupne vrijednosti 350 tisuća kuna, a obavljena su i mjerenja utjecaja seizmičke aktivnosti na tridesetak zgrada od javnog interesa na području Dubrovačko-neretvanske županije
Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia. Projektne aktivnosti Dubovačko-neretvanske županije vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG Hrvatska – Italija.