Sastanak dionika BLUEMED projekta

Predstavnici DUNEA-e sastali su se u Cavtatu s dionicima Bluemed projekta s ciljem nastavka aktivnosti vezanih uz istraživanja podvodnog arheološkog nalazišta i uređenja Centra za promicanje znanja.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić, direktor Turističke zajednice Konavle Frano Herendija, vlasnik Ronilačkog centra Epidaurum Boris Obradović te Antonija Rusković Radonić, ravnateljica Ustanove u kulturi ‘Muzeji i galerije Konavala’. Pod ovom Ustanovom bit će i novi Arheološki  muzej, u sklopu čijih se prostorija u Pridvorju, u srpnju 2019., planira postav s prikazom rezultata podvodnih arheoloških istraživanja na nalazištu amfora i dolija u blizini Cavtata.

Uz hrvatske arheologe, za detaljna 3D snimanja podmorskih kulturnih bogatstava, biljnog i životinjskog svijeta, zaduženi su i projektni partneri s talijanskog Sveučilišta Calabrije i Centra za oceanografiju Sveučilišta u Cipru. Osim interaktivnog prikaza podmorja na kopnu, u sklopu projekta nalazište će se modernom opremom urediti i za ronilačke obilaske.

Podsjetimo, projekt BLUEMED punog naziva ‘Planiranje, ispitivanje i upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja’, s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana, provodit će se tri godine. Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane osim DUNEA-e sudjeluje i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Za aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji planirano je 275.900 eura.

 

MEDloga