Sastanak konzorcija dRural projekta u Španjolskoj

U Badajozu u Španjolskoj održava se sastanak konzorcija dRural projekta. Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjeluju na sastanku zajedno s partnerima iz triju europskih ruralnih regija – Extremadura Španjolska, Jämtland Härjedalen Švedska i regija Gelderland Nizozemska. Osim o trenutačno otvorenim pozivima za  jednostavne i složene usluge, na sastanku se raspravlja o daljnjoj provedbi projekta, modelima poslovanja, održivosti projekta, operativnim planovima i razvijanju komunikacije među partnerima.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u okviru dRural-a razvit će se digitalna čekaonica u Domu zdravlja Metković i virtualna tržnica te će se unaprijedit i sustav praćenja i analiziranja kretanja ljudi u frekventnim turističkim područjima koristeći postojeću Wi-Fi infrastrukturu i sustave. Sve navedeno pridonosi i glavnom cilju projekta – stvaranje jednog „mrežnog“ tržišta koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi raznovrsne usluge, od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave, do stručne pomoći.

 

Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA-om, Grad Metković, Dom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku (TERA) te  partneri iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije.

Projekt dRural je financiran u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020., ukupne vrijednosti 15.296.927,50 eura. Traje do 30. lipnja 2024. godine i namijenjen je pametnim ruralnim zajednicama, revolucionarnom projektu koji promiče holistički razvoj ruralne zajednice, održivost digitalne inovacije i socijalnu koheziju.