Sastanak o aktualnim demografskim mjerama u županiji

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković danas su s državnom tajnicom u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željkom Josić razgovarali o aktualnim demografskim mjerama koje se provode na razini grada i županije.

„Demografska situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nije loša, no ranjiva je i treba aktivno raditi na mjerama kako bismo očuvali ali i unaprijedili demografsku sliku županije, jer bez kvalitetne demografske slike nema kvalitetnog razvoja niti opstanka zajednice“ – rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković izdvojio je primjer „Dubrovačke stanogradnje“ kao posebnog modela osiguravanja stanova mladim ljudima, ali i „financijske potpore po modelu 30:30“ što znači 30 tisuća eura godišnje za 30 mladih obitelji, dodavši da se u budućnosti planira i dodjela zemljišta mladima te da je stoga nužno zajednički uklanjati prepreke prema takvom modelu kroz suradnju sa Središnjim uredom i svim ministarstvima te tako probiti led za Dubrovnik ali i sve druge jedinice lokalne samouprave diljem Hrvatske.

„Imamo primjera na ovom području s pozitivnim demografskim kretanjima poput Metkovića, Župe dubrovačke i Konavala, a sam grad Dubrovnik ima niz demografskih mjera za pohvaliti i koje treba podupirati. Središnji državni ured za demografiju i mlade je već isticao da uz modele POS-ove stanogradnje i stambenog kreditiranja mladih obitelji postoji potreba za novim programom, a to je program najma stanova za mlade i mlade obitelji. Iznimno nam je drago da se i ovdje razmišlja u istom smjeru.“ – istaknula je državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

U organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u partnerstvu s Gradom Metkovićem sutra se u Metkoviću održava konferencija na temu „Doprinos jedinica lokalne područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije“.