Šterc predstavio Studiju demografskog razvoja

Župan Nikola Dobroslavić, pročelnica za međugeneracijsku solidarnost, obitelj i branitelje Nina Skurić i Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali su na predstavljanju Studije demografskog razvoja Dubrovačko-neretvanske županije.

-Imamo studiju i sad moramo vidjeti što i kao dalje. Demografska slika županije nije katastrofalna, ali nije ni sjajna. Imamo manje problema nego ostatak Hrvatske. Nastojat ćemo ispraviti negativnosti, ali smo svjesni da je demografija kao ključan problem u državi prvenstveno nacionalni zadatak. Bez demografske obnove sve ostalo je uzaludan posao – zaključio je Dobroslavić.

Demograf Šterc smatra kako se Hrvatska demografski prazni te da su, nakon napuštanja brdsko-planinskih područja, sada na redu Slavonija i otoci.

-Demografija je ključ razvoja i budućnosti Hrvatske. Ekonomisti u Vladi to moraju shvatiti jer, dok se mi trudimo zapošljavati, dogodit će nam se kataklizma. Najveća kriza je kriza upravljanja jer nedostaju strateške odluke u interesu države. Ne smijemo dopustiti da nestanemo. Hrvatska je jedinstven primjer u svijetu jer je jedina država koja je nakon rata zabilježila depopulizaciju, a ne rast broja stanovništva. Jedna Irska ili Izrael ‘lete’ na potencijalu kakav ima Hrvatska. Problem je što su svi koji imaju moć odlučivanja ‘nalinkani’ na interesne sfere- zaključio je Šterc.

Oko DNŽ Šterc je naglasio da je većina stanovništva koncentrirana u gradu Dubrovniku i ostalim gradovima.

-Osim Dubrovnika, Župe dubrovačke i Metkovića, između dva popisa 2001. i 2011. godine dogodila se depopulacija. Sve je počelo još 1991. godine i od tada se jug nije oporavio. Domovinski rat, migracije i drugi nepovoljni trendovi doveli su do depopulacije i prirodnog pada stanovništva. Župa dubrovačka i Metković pritom amortiziraju negativne pokazatelje, ali svi ostali su u padu, koji će biti još intenzivniji – kazao je Šterc.

Gradonačelnici i načelnici koji su nazočili predstavljanju studije slažu se u jednom – država ne samo da ne radi ništa kako bi pomogla, već i dodatno odmaže gradovima i općinama.

Na predstavljanju su sudjelovali i predstavnici gradova i općina s područja Županije.