Studijsko putovanje u Brisel

 

Predstavnici jedinica lokalne samouprave i Dubrovačko-neretvanske županije posjetili su institucije Europske unije u okviru Tjedna otvorenih vrata regija i gradova 2016. u Briselu. Studijsko putovanje je realizirano u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i razvojne agencije Dunea, u okviru projekta 4PILLARS, sufinanciranog kroz EU program prekogranične suradnje IPA Adriatic.

Tijekom obilaska Europskog odbora regija studijsku grupu primio je predsjednik EPP grupacije u Odboru regija Michael Schneider koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom s članovima hrvatske delegacije u ovoj instituciji te naglasio važnost konferencije koja će se održati u Dubrovniku 28. listopada ove godine u zajedničkoj organizaciji Europskog odbora regija i Dubrovačko-neretvanske županije. Konferencija će se baviti ulogom Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju te njezinim utjecajem na prosperitet i sigurnost Europe.

Županijsko izaslanstvo posjetilo je grad Gent gdje ih je primio gradonačelnik Daniel Termont koji je predstavio rad gradske uprave, međunarodnu suradnju i europske projekte.

U sklopu projekta 4PILLARS, održana je konferencija “Delivering EUSAIR – Time to invest“ u radu koje je sudjelovao župan Dobroslavić. Župan je govorio o inicijativama Jadransko jonske euroregije prema prometnom povezivanju kao preduvjetu ukupnog razvoja te  mogućnostima za financiranje takvih projekata.

Sudionici studijskog putovanja prisustvovali su konferenciji „Dubrovnik: Valorizacija hrvatske nematerijalne kulturne baštine u europskom kontekstu – 2016. – godina Sv. Vlaha“ u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice.

U ovogodišnjem tjednu otvorenih vrata regija i gradova u Bruxellesu održano je preko 100 konferencija, seminara i radionica koje su okupile velik broj sudionika iz svih europskih regija i gradova.