Suradnja agencija HRAST i DUNEA

Predstavnici Razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA-e sastali su se s Ivanom Ambrošem, savjetnikom za regionalni razvoj i strateško planiranje iz Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava i razgovoru o mogućnostima buduće suradnje.

Naime, Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d. o. o. provodi projekt Transnacionalna suradnja s ciljem transformacije znanja u utržive proizvode i usluge za održivo dunavsko društvo budućnosti ”Made in Danube”. Projekt je prijavljen, odobren i financiran u okviru programa Interreg Dunav, a u njega je uključeno 18 partnera iz 10 zemalja. U okviru projektnih aktivnosti predviđeni su posjeti poduzetnicima, javnoj upravi i znanstveno-istraživačkim institucijama, a u cilju povezivanja znanstveno-istraživačkih kapaciteta s potrebama gospodarstva i prijave novih razvojnih i istraživačkih projekata. Tako su iznesena i iskustva DUNEA-e, koja ima u tijeku projekt CEKOM-u za agrume, čiji je cilj povezivanje znanosti i gospodarstva. Isto tako, ispunjen je i upitnik, u cilju ostvarivanja konkretnog rezultata projekta – ugovora o suradnji na razvojnim i istraživačkim projektima između gospodarstva i znanosti.

Na sastanku je istaknuto kako je prošle godine na Godišnjem forumu EU strategije za dunavsku regiju u Bratislavi Agencija HRAST potpisala sa Steinbeis fondacijom Memorandum o razumijevanju za ulazak u DTC mrežu (Danube Transfer Centre Network) i to kao ulazna točka za Hrvatsku. DTC mreža okuplja respektabilna sveučilišta, fakultete i urede za transfer tehnologije na području dunavske regije u sinergiji s EEN, a za područje Dubrovačko-neretvanske županije u tom je smislu posebno zanimljiva tema sinergije projekata Interreg Dunav i Interreg ADRION. Ivan Ambroš predstavio je aktivnosti i projekte DTC mreže, kako bi se  vidjele mogućnosti buduće suradnje u okviru projekta.