Sv. Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva

Predstavnički ured Dubrovačko – neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles organizirali su predavanje Nancy Von Breska-Ficović  “Sv. Vlaho i zlatno doba dubrovačkog slikarstva” u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, s čime je završila ovogodišnja Festa sv. Vlaha u Bruxellesu.

Prezentacija je obuhvatila period zlatnog doba dubrovačkog slikarstva u 15. i 16. stoljeću. Dubrovnik i sv. Vlaho oduvijek su bili zanimljiva tema brojnim slikarima. Pretežno su to slike domaćih majstora koji su slikajući sv. Vlaha slikali gotovo uvijek i maketu stare gradske jezgre što je parac nosi u ruci, poput Nikole Božidarevića i Lovra Dobričevića čija se djela  nalaze u Dominikanskom samostanu. Spomenuli su se i neki strani umjetnici koji su slikali po narudžbi Dubrovčana, poput poznatog slikara Tiziana.

Predavanju su nazočili Veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, hrvatska zastupnica u EU parlamentu Željana Zovko te ostali predstavnici EU institucija i regija u Bruxellesu.