Svečana akademija povodom 700. obljetnice osnutka i kontinuiranog djelovanja Ljekarne Male braće

Povodom obilježavanja 700. obljetnice osnutka i kontinuiranog djelovanja Ljekarne Male braće u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije u Kazalištu Marina Držića u subotu je održana prigodna Svečana akademija pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva i Ministarstva kulture.
Župan Dobroslavić rekao je uvodno kako je on osobno, te cijela županija ponosna na ovu obljetnicu.

 

”Ako je 25. obljetnica srebrena, 50. znatna, 60. dijamantna, kako predočiti sjaj koji ima ova obljetnica, više od 11 puta dijamantna. Kroz bogatu povijest Dubrovnika zadužili su nas naši stari brojnim postignućima. U graditeljstvu, književnosti, znanosti, slikarstvu, trgovačkom umijeću, upravi, diplomaciji, vodoopskrbi, odvodnji. U svemu su bili u skladu sa ili u pravilu ispred svojega vremena. Tako je dakako bilo i u području zdravstva i socijalne skrbi. U 14. stoljeću Hospitale Magnum communis, preteča bolnice Domus Christi, u 15. nahodište, u 16. stoljeću karantena – Lazareti. a već 1317. god. aromatorij odnosno ljekarna u Samostanu Male braće. Jučer smo na Simpoziju „700 godina ljekarništva u Dubrovniku“ mogli mnogo čuti o povijesti ljekarništva u našem gradu. O ljekarništvu u vrijeme Domovinskog rata u opkoljenom i odsječenom Dubrovniku. Uvijek kroz povijest, pa i u tim teškim uvjetima okruženja i granatiranja, ljekarnici su pokazali odgovornost i požrtvovnost u ispunjavanju svoje prevažne uloge”, rekao je župan Dobroslavić te nastavio:
”Danas o zdravstvenim ustanovama brinu županije. Dubrovačko-neretvanska županija osnivač je Opće bolnice Dubrovnik, pet Domova zdravlja, četiri ljekarne, Zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za hitnu medicinu. Sa zadovoljstvom mogu reći da osim bolnice koja ima svima znane probleme, sve ustanove posluju uredno i bez gubitaka. Čestitam i zahvaljujem Franjevačkom samostanu i Maloj braći što su u svojim prostorima započeli ljekarničku djelatnost i udomljavali je svih ovih sedam stoljeća do danas. Zahvaljujem Ljekarnama Dubrovnik i njihovim sadašnjim i bivšim djelatnicima na 50 godina predanog rada u ljekarništvu na korist naših građana. Zahvaljujem Hrvatskom farmaceutskom društvu na svemu što rade za hrvatsko ljekarništvo i za važan doprinos obilježavanju ove obljetnice”, rekao je župan te napomenuo kako su za ovu obljetnicu tiskane dvije vrijedne knjige: Ljekarna Male braće fra Stipe Nosića i Monografiju 700 godina ljekarništva u Dubrovniku i 450 godina Ljekarne Dubrovnik dr.sci. Iva Oreškovića.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je kako je zahvalna svima koji su u okviru sedam stoljeća djelovali u okviru ljekarne.
”U prvom redu naravno franjevcima, ali i svima ostalima koji su dali doprinos očuvanju ljekarne. Tijekom dugog postojanja njezina opstojnost bila je ugrožena nekoliko puta međutim taj kontinuitet opstaje bez obzira na društvene mijene. Tijekom stoljeća razvijane su brojne recepture, a pripravci su postali poznati i priznati izvan granica Republike Hrvatske. Zbog toga je pokrenuta procedura proglašenja upisa fenomena i ljekarničke vještine u ljekarni Male braće na nacionalni popis nematerijalne kulturne baštine”, rekla je ministrica kulture.
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je ova obljetnica od ogromnog značaja ne samo za Dubrovnik nego i za Hrvatsku, ali i globalno.
”Činjenica je da ova ljekarna nije prestala služiti građanima 700 godina. Hvala Županiji i Hrvatskom farmaceutskom društvu što ste nas ovom Svečanom akademijom podsjetili na našu povijest koja u današnje moderno vrijeme itekako može biti putokaz za svjetlu budućnost”, rekao je Franković.
Vikar Franjevačkog samostana Male braće fra Stipe Nosić dao je opsežan povijesni pregled Ljekarne Male braće.
”Kada je po odluci Velikog vijeća Dubrovačke Republike 1317. srušen franjevački samostan na Pilama, započela je izgradnja današnjeg samostan unutar gradskih zidina. To je i godina od koje u Dubrovniku djeluje franjevačka ljekarna koja je održana usprkos papinom dekretu i austrijskim zakonima. Dokumenti iz prva dva stoljeća rada ljekarne nestali su kao posljedica katastrofalnog potresa 1667. A ime prvog ljekarnika Male braće koji se spominje, fra Ivana, zabilježeno je 1550. u Državnom arhivu, prilikom parnice koja se vodila između dva liječnika. Imena kasnijih ljekarnika uglavnom se znaju. Ova medicinska ustanova najprije je bila aromatorij, koji se razvijao i vrlo brzo postao ljekarna. Od početka je služila građanima, što zorno ilustrira podatak da je duže od tri i pol stoljeća bila smještena u prizemlju samostana. Ostala im je na usluzi i kad se 1681., po odredbi generalnog vizitatora Reda Felixa iz Aquile, morala preseliti u gornji klaustar, u neposrednu blizinu samostanske bolnice, gdje je djelovala čak 220 godina”, rekao je među ostalim fra Stipe Nosić.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili I izaslanica ministra zdravstva RH i pomoćnica ministra zdravstva RH Vera Katalinić-Janković, predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva Darko Takač, predsjednica Hrvatske liječničke komore Ana Soldo, predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, predsjednik Farmaceutske liječničke komore EU Rajesh Patel te potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije Eeva Terasalmi.
Na svečanoj akademiji monografiju ”700 godina – 1317.-2017. Ljekarna Male braće; 50 godina – 1966.-2016. Ljekarna ‘Dubrovnik” predstavili su ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna ‘Dubrovnik’ Marija Bagović Lučić i autor dr. sc. Ivo Orešković, a na kraju svečanosti župan Nikola Dobroslavić uručio je zahvalnice Franjevačkom samostanu Male braće, Zdravstvenoj ustanovi Ljekarna ‘Dubrovnik’ i Hrvatskom farmaceutskom društvu.