Svečana akademija uz 30. obljetnicu oslobođenja juga Hrvatske

U svom govoru na svečanoj akademiji uz 30. obljetnicu oslobođenja krajnjega hrvatskog juga župan Nikola Dobroslavić je istaknuo:

U prvoj osloboditeljskoj operaciji hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu protjeran je okupator s cijelog državnog teritorija na jugu, s cijelog područja naše županije.

Počelo je 1. listopada 1991. godine brutalnom agresijom velikosrpske armade na šire dubrovačko područje. S minimalnim naoružanjem naši branitelji suprotstavili su se JNA i srpsko-crnogorskim dobrovoljcima srcem, hrabrošću i ljubavlju prema Domovini.

Naše lokalne postrojbe ipak su uspjele zaustaviti neprijatelja na crti Sustjepan- Srđ – Belvedere,  Vrijesovica – Mali Ston, Vjetreni mlin – Bistrina. U Neretvi su osvojile veliku količinu oružja i opreme u akciji Zelena tabla – Mala bara. Osigurale su povezanost morem Grada, otoka i Pelješca. Ponosimo se svima njima: Zborom narodne garde, specijalnom i temeljnom policijom, svim dragovoljačkim postrojbama. Ponosimo se s dvije ustrojene brigade HV na području županije: 163. dubrovačkom i 116. neretvanskom brigadom. Odajemo priznanje zapovjednicima postrojbi, a s posebnom zahvalnošću sjećamo se preminulih generala Janka Bobetka i Nojka Marinovića.

Sve to bilo je dovoljno tek za zaustavljanje neprijatelja. Beskrajno smo zahvalni novoustrojenoj Hrvatskoj vojsci: Tigrovima, Paucima i ostalim brigadama HV bez kojih ne bismo mogli osloboditi ovo područje. Pozdravljam zapovjednike i pripadnike tih postrojbi koji su danas ovdje s nama, ali i sve ostale. Nikad nećemo zaboraviti najbolje među braniteljima, naše poginule vitezove. Nećemo zaboraviti naše invalide, logoraše, civilne žrtve rata i patnju našega naroda u skloništima i u progonstvu. Nećemo zaboraviti granatiranja povijesne jezgre Grada, pljačke, razaranja i spaljivanja Konavala, Župe, Primorja.

U ovom času podsjećamo se da to što smo mi tada proživljavali sada prolazi Ukrajina, koja se kao i mi hrabro bori protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Želimo joj oslobađanje njenog teritorija i život u slobodi i demokraciji kakav mi imamo.

Ponosni smo na mudru politiku pomirbe našega prvoga predsjednika Franja Tuđmana i svih ostalih sudionika u vlasti koji su u tom teškom vremenu bili na visini povijesnih zadaća. Ponosni smo na taj dio naše povijesti koji je temelj naše moderne suverene, samostalne, demokratske države. Ponosni smo na naš ulazak u Sjevernoatlanski savez i u EU, te skori ulazak u EURO područje i Schengenski prostor. Danas je Hrvatska uvaženi dionik demokratskog svijeta, snažna je i nikakva svojatanja hrvatskih prostora i naših povijesnih osoba neće nas omesti u našem zacrtanom razvoju.

Hvala svim braniteljima na daru slobode, klanjamo se žrtvi poginulih vitezova i obećavamo da njihovu žrtvu nećemo nikad zaboraviti, niti zanemariti.

Neka nam živi jedina i vječna, slobodna i demokratska domovina Hrvatska!