Svečano je otvoren Pelješki most

Obraćanje župana Nikole Dobroslavića na svečanom otvorenju Pelješkog mosta s dijelom pristupnih cesta:

Poštovani predsjedniče RH, predsjedniče Hrvatskoga sabora, predsjedniče Vlade RH, potpredsjednice Europske komisije, ministre prometa, ostali uzvanici, poštovani hrvatski branitelji, gospođe i gospodo,

večeras svjedočimo ostvarenju hrvatskog sna, Hrvatska je jedinstven teritorij, spojen nakon stoljeća, ovim monumentalnim mostom.

Od zastupnika Luke Bebića, preko župana Ivana Šprlje, Županijske Deklaracije o prometnoj izoliranosti iz 2009., Deklaracije o položaju i regionalnom statusu županije iz 2013., uz lutanja kojih je bilo, upornošću ove županije, odlučnošću i znanjem ove Hrvatske vlade, izgrađen je Pelješki most, s modernom cestom do Stona, koje danas puštamo u promet.

Zahvaljujem Vladi premijera Plenkovića, Ministarstvu  mora, prometa i infrastrukture i ministru Butkoviću, Hrvatskim cestama i svima drugima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga povijesnog projekta. Ne zaboravljamo zahvalnost hrvatskim braniteljima za slobodu teritorija koje danas spajamo.

Zahvaljujem Europskoj komisiji na sufinanciranju ovoga projekta.

Odajem priznanje izvođačima radova, projektantu i drugima uključenim u provedbu projekta.

Pelješki most nije samo infrastrukturni projekt koji povezuje teritorij, nego je poticaj daljnjem gospodarskom razvoju, znači višu razinu kvalitete življenja naših ljudi, pretpostavka je ujednačenog razvoja županije. Most dakako znači i veću sigurnost krajnjega hrvatskog juga.

Pelješkom mostu veseli se cijela Hrvatska. Most je svehrvatski projekt, s nepodijeljenom podrškom naših građana.

Zvone večeras crkvena zvona i očituju hrvatsko zajedništvo. Imali smo zajedništvo u Domovinskom ratu. Imali smo ga za Pelješki most.

Treba nam zajedništvo u pitanjima obrane i sigurnosti, u zaštiti hrvatske kulture, jezika i književnosti od tuđih posezanja, osobito ovdje na hrvatskom jugu.

Neka naše zajedništvo bude poruka projekta Pelješkog mosta i neka ovaj, najvažniji hrvatski projekt, pruži pogled u budućnost našim mladima, a bude i zahvala na svemu pruženom onima koji su utkali dio sebe u slavnu prošlost Lijepe Naše.

Mi s našom Vladom idemo u daljnje povezivanje  krajnjega juga: brzim cestama i autocestom do Dubrovnika.

Na dan kad ispisujemo povijest, u ime svih naših sugrađana želim reći:

Hvala za Pelješki most!