Svečano obilježena 31. obljetnica akcije Zelena tabla-Mala bara

U Pločama je svečano obilježena 31. obljetnica vojno-redarstvene akcije Zelena tabla-Mala bara. Riječ je o prvoj iz serije bitki za vojarne koje se također nazivaju i Rat za vojarne, a koje su se odigrale tijekom 1991. diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata, s najvažnijim sukobima tijekom rujna. Ova operacija se vodila u Pločama i okolici između hrvatskih snaga i Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Tom prigodom položeni su vijenci i zapaljene svijeće na centralnom križu na Laništini, u Maloj Bari i spomeniku poginulim braniteljima nakon čega je održan prigodni program u Domu kulture u Pločama.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije okupljenima se obratila pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević.

‘Svim postrojbama, svim dragovoljcima, svim našim braniteljima zahvaljujem. Zahvaljujem im na hrabrosti, požrtvovnosti, a posebno na ljubavi prema domovini zbog koje su bili spremni žrtvovati sve.

Od ove akcije prošla je 31 godina i, moram istaknuti, danas kad stojim ovdje zajedno sa svima vama, ispunjava me osjećaj ponosa, posebno zbog činjenice da ne dopuštamo da se sjećanja na ovu akciju, ali i na sve naše heroje prepuste zaboravu. Naš je zadatak i obaveza njegovati sjećanja, izražavati zahvalnost, ali i čuvati i prenositi istinu. To je naš zalog za budućnost’, istaknula je pročelnica Marević.

Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević te sami sudionici ove akcije.