Svečanost za nove lokalitete na Popisu svjetske baštine UNESCO-a u Bruxellesu

U Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je svečanost ulaska šest novih lokaliteta na Popis svjetske baštine UNESCO-a među kojima se nalaze i Stećci. Svečanost su otvorili potpredsjednik EU parlamenta Antonio Tajani, povjerenica EU komisije za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo, mala i srednja poduzeća Elżbieta Bieńkowska, povjerenik EU komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics te veleposlanik Republike Hrvatske pri UNESCO-u Ivo Goldstein. Na svečanosti je nazočio i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan.

Republika Hrvatska je u srpnju 2016. godine na 40. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu upisala, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, multinacionalnu nominaciju Stećci -srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

Među 28 nekropola, koje su odlukom Odbora za svjetsku baštinu upisane na Popis svjetske baštine, nalaze se i dvije iz Hrvatske s lokacijom u Konavlima i Cisti Provo. Crkva sv. Barbare u selu Dubravka jedna je od najstarijih crkvica u Konavlima, a uokolo nje se nalazi najveće sačuvano srednjovjekovno groblje u Konavlima. Ovdje je utvrđeno postojanje 104 stećka.

Vrijednost stećaka kao kulturne baštine i njihovog turističkog potencijala prepoznala je i Regionalna razvojna agencija DUNEA koja je od 2011. do 2014. godine provodila projekt ‘HERCUL – valorizacija kulturne baštine srednjovjekovnih stećaka na zapadnom Balkanu’. U sklopu projekta je oformljena i Staza stećaka, turistička ruta u koju je uključeno 19 lokacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od Neretve preko Dubrovačkog primorja do Konavala, među kojima je i nova UNESCO-va lokacija u županiji – Crkva sv. Barbare. Tiskane su i brošure te snimljen promotivni film o stećcima koji se mogu vidjeti na stranici Rural Dubrovnik Neretva .