Tim projekta ‘Funkcionalne regije’ na terenu s načelnicima

Radni tim projekta ‘Razvoj funkcionalne regije Južna Dalmacija’ – voditelj projekta pročelnik Miho Baće te Marko Bašić i  Ivica Banović, iz firme Trames koja izrađuje Glavni plan razvoja ove funkcionalne regije, održali su radni sastanak o prometnoj problematici s načelnicima općina Ston, Janjina, Mljet, Trpanj i Orebić.

U Općini Ston, načelnik Vedran Antunica istaknuo je problem povezivanja Stona s Brocama i Kobašem te aktualno pitanje pješačko-biciklističkih staza, pa je u tom smislu predloženo reaktiviranje Napoleonskog puta i posebno pješacima zanimljive rute Ston – Papratno. Na Prapratno se nadovezao i načelnik Općine Mljet Đivo Market vezano za nedostatak parkirališta za one koji trajektom putuju za Mljet, a žele ostaviti automobil u pristaništu. Vezano za ceste na otoku istaknuta je obilaznica za Polače i Maranoviće, rekonstrukcija postojeće dionice Blato – Kozarica i ceste u Pomeni, kao i pitanje javnog prijevoza na Mljetu. Načelnik Janjine Vlatko Mratović naglasio je potrebu za izgradnjom obilaznice za mjesta Janjina i Drače, gdje cesta prolazi između mora i kuća.

Na drugom sastanku, načelnici Općine Orebić Tomislav Ančić i Općine Trpanj Jakša Franković također su izrazili potrebu boljeg povezivanja javnim prometom ovog dijela županije s njezinim središtem. U Orebiću je istaknuta potreba za izgradnjom lokalnog južnog i sjevernog cestovnog prstena, a spomenuta je i mogućnost izgradnje žičare za brdo sv. Ilija. Kao najveći i problem kojeg bi najhitnije trbalo riješiti naglašeno je izmiještanje trajektnog pristaništa iz centra mjesta. Za Trpanj je kao prioritet istaknuta potreba povećanja kapaciteta parkirališta, odnosno prostora za čekanje za ukrcaj na trajekt, gdje su potrebe u zadnjih 5 godine uvećane za 100 posto. Spomenut je i alternativni pravac za spajanje dvije obale Pelješca: Stanković – Gornja Vrućica.

Bila je ovo dopuna ranije održane radionice, gdje se u razgovoru s načelnicima željelo sagledati probleme s kojima se susreću u segmentu prometa te ih kroz mjere, ciljeve i zahvate uvrstiti u Glavni plan funkcionalne regije i na taj im način otvoriti mogućnost budućeg sufinanciranja projekta kroz EU fondove.