Turistički djelatnici s ministrom o turizmu destinacije Dubrovnik rivijera

U sklopu službenog posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji ministar turizma Gari Cappelli sudjelovao je uz župana Nikolu Dobroslavića, državnog tajnika Frana Matušića, povjerenicu Vlade za Grad Dubrovnik Nadu Medović te predstavnike hotelijera i turističkih agencija na proširenoj sjednici Turističkog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije održanoj u hotelu Bellevue.

Direktor Turističke zajednice DNŽ Vladimir Bakić je na početku sjednice iznio podatke o turizmu u DNŽ, odnosno destinaciji Dubrovnik rivijera, udjelu u ukupnom hrvatskom turizmu s naglaskom na činjenicu da, zbog visoke kvalitete hotela, Županija pridonosi više nego što pokazuje udjel prema broju noćenja.

Župan Dobroslavić naglasio je da se turizam destinacije dobro razvija, ali da ima i problema, a svakako i prostora za napredak. ”Izvrsna smo destinacija, ali ima i problema, prvenstveno s prometom, treba izgraditi cestu od Zračne luke do svih odredišta širom destinacije i poraditi na destinacijskom menadžmentu. Očekujemo da će to biti ostvarivo s novim zakonom o boravišnoj pristojbi i primjerenijom raspodjelom toga prihoda na turističke zajednice”, naglasio je Župan.

Na sastanku su istaknuti problemi zaštite čistoće mora, manjka obrazovanja kadrova u turizmu, nastojanjima prema cjelogodišnjem poslovanju i lošeg odnosa Croatia Airlinesa prema Dubrovniku.

Ministar Cappelli rekao je da dobro poznaje dubrovački turizam te da ministarstvo priprema promjenu turističkih zakona kojima će se omogućiti povećanje boravišne pristojbe čija visina će se određivati na regionalnoj i lokalnoj razini. Istaknuo je nužnost povezivanja zračne luke s smještajnim kapacitetima, boljeg upravljanja destinacijom kroz destinacijski menadžment te obećao pomoć u realizaciji bolje zračne povezanosti zimi, konkretno linije Dubrovnik – Frankfurt. Naglasio je i projekt centara kompetencije u turizmu u kojem se planira i jedan za područje ove destinacije.

Sastanak su sudionici ocijenili veoma dobrim i korisnim.

unnamed

unnamed