U Dubrovniku održana završna konferencija za novinare projekta READINESS

U Dubrovniku je danas održana završna konferencija za novinare projekta READINESS. Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je ovom prilikom kako je suradnja projektnih partnera započela na projektu HOLISTIC koji je je financiran iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC.

”Dosada je kroz nekoliko projekata nabavljena vrlo vrijedna vatrogasna oprema, prvi vatrogasni brod, postavljen je video nadzor, a s ovim projektom nabavljena je vrlo vrijedna specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina. Također, osposobljeno je 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad na zahtjevnim intervencijama, a napravljena su i seizmološka mjerenja za 50-ak zgrada na našem području”, rekao je žamjenik Cebalo.

Nicola Pavone, voditelj Službe za razvoj i istraživanja Regije Molise istaknuo je kako su opasnosti od požara i potresa velike brige za Italiju jer zbog takvih katastrofa periodično bude kako materijalnih tako i ljudskih žrtava.

”Ovo iskustvo je bilo pozitivno, a kroz njega se utvrdila sudarnja institucija na Jadranu. Posebno smo obratili pažnju na obuku civilne zaštite. Mjerenja su napravljena na zgradama od javnog interesa, a paralelno smo provodili kampanje podizanja svijesti prema građanima, ali i u školama”, rekao je Pavone.

Voditelj projekta READINESS za Županiju Mato Tomljanović zahvalio se projektnim partnerima na suradnji te izrazio nadu u zajednički rad na nekim budućim projektima.

Suradnja među partnerima na projektu READINESS počela je za vrijeme realizacije jednog drugog zajedničkog projekta – HOLISTIC koji se sufinancirao iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC. Teme i jednog i drugog projekta značajne su za hrvatske i talijanske regije koje, osim gospodarskih, kulturnih i društvenih interesa, vežu i interesi upravo u pitanju sigurnosti i civilne zaštite jer su nam i rizici koji prijete jednaki: požar i potres. Projekt READINESS počeo je 2018. godine, a završava koncem ovoga mjeseca.

Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia.

Projektne aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG Hrvatska – Italija.

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno oprema operativne postrojbe civilne zaštite, (posebno vatrogasne postrojbe) korištenjem raspoloživih sredstava iz različitih europskih fondova usmjerenih na prekograničnu suradnju što je slučaj i s projektom READINESS iz programa prekogranične suradnje INETRREG HR-ITA. U sklopu projekta nabavljena je specijalizirana oprema za spašavanje iz ruševina vrijedna 225 tisuća kuna koja se koristila u velikoj vježbi operativnih snaga civilne zaštite s područja naše Županije u lipnju prošle godine u lipnju – PRIPRAVNOST (READINESS) 2018. Zahvaljujući raspoloživim projektnim sredstvima osposobljeno je više od 50 pripadnika vatrogasnih postrojbi za rad u slučaju zahtjevnih intervencija.

Provedena su instrumentalna seizmološka mjerenja 50-tak zgrada od javnog interesa na području naše Županije. Temeljem tih mjerenja i vizualnog pregleda zgrada mogu se izdvojiti seizmički ugroženije građevine, tj. građevine koje će potresnim djelovanjem biti pogođene izraženije od drugih.

Za jednu zgradu provedena je izrazito složena i detaljna analiza i proračun potresne otpornosti. Zbog detaljnosti izvedbe i većih financijskih zahtjeva, ovakve se analize u pravilu izvode samo za građevine kritične infrastrukture za koje je ključno da nesmetano i bez prekida (ili sa što je moguće kraćim prekidom) funkcioniraju nakon djelovanja potresa. Dubrovačko-neretvanska županija u ovom je dijelu projekta uspješno surađivala s Prirodoslovno-matematičkim i Građevinskim fakultetom iz Zagreba.

O detaljnijim rezultatima projekta u ovom smislu razgovarat će se nakon službenog završetka projekta, no važno je napomenuti da se upravo ovakve aktivnosti omogućuju detaljniji uvid u postojeći fond građevina koje bi mogle biti izložene djelovanju budućih potresa, a koje su smatraju neophodnim su i od nemjerljive važnosti za umanjenje seizmičkog rizika u urbanim sredinama.