U Lumbardi će biti upriličena manifestacija povratka morskih kornjača u prirodu

Uoči Svjetskog dana morskih kornjača, koji se obilježava 16. lipnja svake godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s  Centrom za oporavak morskih kornjača-Aquarium Pula, organizira manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu koja će se održati u nedjelju 19. lipnja 2022. godine na plaži Vela Pržina u Lumbardi na otoku Korčuli s početkom u 19:00 sati.

Dvije jedinke morske kornjače, vrste glavata želva (Caretta caretta), imena Luka-Amadeo i Mini Koko, u potpunosti su se oporavile. Jedinke su pronađene i spašene u akvatoriju otoka Korčule, gdje će biti  vraćene u more.

 

Glavni cilj izvođenja manifestacije povratka morskih kornjača u prirodu je podizanje svijesti javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su: otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste, te su strogo zaštićene u Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o zaštiti prirode i brojnim nacionalnim te međunarodnim propisima.

 

Ovim putem, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode poziva lokalno stanovništvo, posebice djecu, sve zainteresirane posjetitelje i medije da se pridruže manifestaciji puštanja oporavljenih morskih kornjača u prirodno stanište te da svojim sudjelovanjem doprinesu podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.