U Morinju otkrivena spomen-ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima iz Domovinskog rata

Na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori otkrivena je spomen-ploča zatočenim hrvatskim civilima i braniteljima Domovinskog rata.

Postavljanje spomen-ploče inicirali su Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore, a današnjem događanju nazočili su i potpredsjednik Vlade Republike hrvatske i ministar branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Goran Grlić Radman.

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na spomen-ploči, uz podatak da je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tom mjestu od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. bio logor, tzv. Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branitelje.

Otkrivanju spomen ploče u ime Dubrovačko-neretvanske županije nazočio je zamjenik župana Joško Cebalo, u ime Grada Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković, u ime Općine Konavle načelnik Božo Lasić, kao i predstavnici Udruge logoraša Dubrovačko-neretvanske županije.

Obraćajući se okupljenima, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je svim bivšim zatočenicima logora Morinj koji su ustrajali u promicanju istine o stradanju i patnjama hrvatskih branitelja i civila, među kojima je bilo starijih osoba, žena i maloljetnika, istaknuvši pritom kako dio zatočenika nije doživio razmjenu jer su ubijeni tijekom zatočeništva ili su umrli od posljedica mučenja u logoru.

‘Danas smo ovdje zajedno i svjedočimo otkrivanju spomen-ploče, simboličnom, ali iznimno važnom činu priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime velikosrpske ideologije koju su nažalost prihvatile i prosrpske snage u Crnoj Gori, kao i žaljenja zbog svih patnji koje su proživjeli zatočenici logora Morinj’, istaknuo je potpredsjednik Vlade Medved te izrazio zahvalnost crnogorskim ministrima obrane i vanjskih poslova na toj inicijativi i realizaciji.

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman naglasio je kako su odnos i suradnja hrvatskog i crnogorskog naroda zasnovani na čvrstim načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja.

‘Neka ovaj današnji čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti, a ni zaboraviti, kao i zalog budućim generacijama koje iz ove ploče trebaju iščitati patnje, bol i žaljenje, ali i svijest o pravu na svoje ime, slobodu i život kako nikad nitko više ne bi morao sebi oduzeti život kao admiral Barović, ili zatočenik logora Morinj koji nije to nije učinio samo zato jer nije imao oružje’, poručio je Grlić Radman.

Prisutne su, u ime Vlade Crne Gore pozdravili potpredsjednik Vlade Raško Konjević te ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.