U Palači Sponza svečano predstavljena monografija “Most Pelješac”

Ususret otvaranju Pelješkog mosta u Palači Sponza je Hanza Media je predstavila svoju monografiju „Most Pelješac“, a svečanosti su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnik Branko Bačić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, biskup dubrovački Roko Glasnović i brojni drugi uzvanici.

Kao uvod u predstavljanje glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić zahvalio je svima koji su sudjelovali u izradi Monografije, koja je ipak nešto što ostaje zauvijek.  „Autor knjige Krešimir Žabec imao je poseban fokus na sve ono što se događa oko mosta te je vrlo često odlazio na gradilište i bilježio priče. Zato smo napravili i hrvatsko-englesko izdanje da bi naši čitatelji u Hrvatskoj, ali i oni izvan Hrvatske, mogli pročitati sve što se događalo oko mosta.“, rekao je Ogurlić.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je na lijep način dokumentiran i zabilježen tijek gradnje Pelješkog mosta, jednog od naših najznačajnijih projekata. „Imali smo jasan cilj. I svatko je tu nešto dao. Pokazali smo odlučnost. Odlučili smo da ćemo ga sagraditi. Rekli smo izgradit ćemo ga kako god.“, rekao je između ostalog premijer.

Da kao generacija svjedočimo ostvarenju velikih projekata potvrdio je i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković: „Kada se Bosna i Hercegovina pobunila protiv gradnje mosta bio sam malo i uplašen. Europska komisija je rekla da neće financirati izgraadnju. Bilo je puno stvari koje su se dešavale, a koje nisu obuhvaćene monografijom, ali najvažnije je da smo na kraju pokazali da možemo graditi velike projekte.”, zaključio je ministar.

Župan Nikola Dobroslavić je dan otvaranja Pelješkog mosta nazvao velikim i povijesnim danom za Županiju i Hrvatsku te je čestitao Jutarnjem listu na ideji da ovaj projekt ovjekovječi monografijom. Posebne je čestitke župan uputio projektantu Pipenbaheru, istaknuvši da je najveći kompliment projektu zasigurno tvrdnja kako se čini da je Pelješki most uvijek bio na tom prostoru.

Također, župan je kazao kako je ovim projektom Dubrovačko-neretvanska županija dobila 32 kilometra brzih cesta koje dosada nismo imali. Time smo, rekao je, dobili polovinu buduće pelješke brze ceste, pa je ovo prvi i najvažniji korak u prometnom povezivanju županije jer s Vladom ova Županija ide dalje u projekte poput brze ceste do Zračne luke.

O samom nastajanju monografije nazočnima je govorio sam autor Krešimir Žabec, a na tijek projekta se osvrnuo autor Marjan Pipenbaher: „Mostovi su se oduvijek gradili tamo gdje su najpotrebniji, a gradili su se tako da budu nešto više od utilitarnog, što se posebno odnosi na Pelješki most, koji je na nenametljiv način uklopljen u krajolik. Nakon više od 300 godina konačno spaja hrvatski teritorij, što je iznimno važno za Hrvatsku koja uskoro postaje dijelom Schengena. Lijepo je što je upravo u ovom trenutku nastala knjiga koja govori o Pelješkom mostu, od početne ideje do budućnosti. Ja sam inženjer, ne arhitekt, ali sam jako sretan što sam dio ovog velikog projekta“, rekao je Pipenbaher koji je za angažman dobio povelju Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.

Na predstavljanju monografije je nastupio i slavni  argentinski tenor Jose Cura.