U Zadru usvojen Plan industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske

Župan Nikola Dobroslavi nazočio je u Zadru na sastanku Koordinacijskog vijeća za Jadransku Hrvatsku gdje je usvojen Plan industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske. Ovaj Plan dio je Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. koji će odrediti korištenje dijela fondova EU u jadranskim županijama. Sredstva za Plan industrijske tranzicije u iznosu od 140.000.000 EUR koristit će gospodarstvenici priobalnih županija.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom naglasio kako je pohvalno što su Vlada RH i MRRFEU po prvi put odlučili dio programskih dokumenata spustiti na razinu županija odnosno NUTS II regija što je novi iskorak u decentralizaciji države.
Ministrica Nataša Tramišak iskazala je zadovoljstvo usvojenim Planom i pojasnila daljnje korake u implementaciji Plana.
„Naš zajednički posao donošenjem ovoga Plana tek započinje, a Koordinacijsko vijeće imati će važnu ulogu u upravljanju industrijskom tranzicijom. Nakon donošenja Plana MRRFEU će, u suradnji s uspostavljenim Radnim timom kojeg čine regionalni koordinatori ispred županija Jadranske Hrvatske, pristupiti mapiranju dionika strateških lanaca vrijednosti Jadranske Hrvatske i uspostavi strateških foruma za svaki regionalni lanac vrijednosti“, izjavila je Tramišak.
Sastanku su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Zadarske županije Božidar Longin te predstavnici ostalih županija Jadranske Hrvatske.