Učenici HOŠIG-a u posjetu Županiji

Zamjenik župana Davorko Obuljen susreo se danas s učenicima i ravnateljicom HOŠIG-a, hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog doma u Budimpešti. Svrha posjeta je nastup HOŠIG-ove Literarne i plesne scene u Dubrovniku.

HrvatskI vrtić, osnovna škola, gimnazija i đački dom (HOŠIG) u Budimpešti je odgojno-obrazovna ustanova i kulturno prosvjetno središte hrvatske zajednice u Mađarskoj. Njihova temeljna zadaća je njegovanje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture, a poslanje izgradnja kulturnih mostova između mladeži Hrvatske i Mađarske.

Zamjenik župana upoznao ih je s obilježjima Dubrovačko-neretvnske županije i zahvalio im na posjetu. Također je pohvalio njihov trud u očuvanju hrvatske baštine i tradicije, kazavši da je zbog sve manje populacije upravo takvo djelovanje od presudne važnosti za očuvanje hrvatskog identiteta.

Ravnateljica HOŠIG-a Ana Gojtan podsjetila je da se ove godine obilježava četiristo pedeseta obljetnica bitke kod Sigeta povodom čega su se svi okupljeni slikali ispred dvojezične zastave Nikole Šubića Zrinskog. Ravnateljica je pohvalila i dvadeset godina uspješnu suradnju s Ženskim đačkim domom u Dubrovniku.