Uspješne lokalne i regionalne jedinice temelj su ravnomjernog razvoja Hrvatske

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na sastanku predstavnika svih hrvatskih županija s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem.
Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk čestitao je ministru na imenovanju te istaknuo kako vjeruje da će ministar Tolušić učiniti sve kako bi upravo lokalne zajednice u Hrvatskoj razvile sve svoje potencijale.
Naime, ministar Tomislav Tolušić bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija od rujna 2013. do rujna 2015. godine i u svom se mandatu snažno zalagao za fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju Republike Hrvatske. Također, bio je i župan Virovitičko-podravske županije, jedne od županija koja je najuspješnija u povlačenju sredstava iz europskih fondova pa dobro razumije potrebe lokalne i regionalne samouprave.
-Očekujem užu suradnju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i jedinica regionalne samouprave. Želim sve napore uložiti u jačanje razvojnih agencija i resursa na terenu kako bi pomogli upravo manje razvijenim krajevima Hrvatske. Učinit ćemo sve što je moguće kako bi pojednostavili procese vezane uz apliciranje i odlučivanje o sredstvima iz fondova, ali moram reći da ću tu zahtijevati i aktivniju ulogu svih razina vlasti pa tako i županija- rekao je Tolušić.
Župani su, zajedno s Predsjednikom Zajednice Paukom ukazali na potrebu dorađivanja Zakona o regionalnom razvoju te su istaknuli kako je nužno učiniti izmjene i u indeksima razvijenosti. Raspravljalo se i o Centrima kompetencija, mogućnostima financiranja infrastrukture u školstvu kao i najavama budućih natječaja koji će biti raspisani.
-Vjerujem da ćemo uz ministra Tolušića još biti uspješniji u povlačenju europskih sredstava jer znamo da su županije do sada bile u tome efikasnije od svih ostalih upravnih struktura. To je i dobar način da podignemo efikasnost i svoje lokalne resurse razvijamo u europskim okvirima. Hrvatske županije to svakako mogu- zaključio je Pauk.
Istaknuto je kako ni ministar Tolušić niti hrvatski župani nisu zadovoljni dosadašnjim povlačenjem sredstava iz EU fondova te da smatraju da fondove treba voditi s jednog mjesta odnosno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.