Uz Međunarodni dan žena održan okrugli stol “Lijepo je biti žena”

„Lijepo je biti žena“ naziv je okruglog stola kojeg je uz današnji Međunarodni dan žena organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije. Uloga i doprinos žena u našem društvu su neprocjenjivi, a danas su u središtu pozornosti u Studentskom domu u Dubrovniku bile žene koje su svoj život posvetile medicinskoj praksi i medicinskoj znanosti, javnom zdravlju i poboljšanju općeg dobra. Doktorice Ljiljana Betica Radić, Nada John, Irena Primorac Bošnjak, Matija Čale Mratović i Marija Radonić, te predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Nina Skurić.

“Iako zaraznih bolesti uvijek ima, mi koji smo bili iza scene u pandemiji smo izašli na scenu, a vjerujem da će nam sve što se dogodilo biti pouka za budućnost” – istaknula je doktorica Ljiljana Betica Radić dodajući da bi moderno društvo ženama trebalo biti potpora za napraedak u karijeri. Pandemija se odrazila na sve nas, a najviše na osjetljive skupine – dodala je doktorica Irena Primorac Bošnjak uz podatak da je u pandemiji čak udvostručen broj počinitelja obiteljskog nasilja.

Uz predstavnike županijskih ustanova, Povjerenstva za ravnopravnost spolova,  Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tima koji radi na projektu „Osiguravanje sustava podrške za žrtve obiteljskog nasilja – Josipov dom“, CARITAS-a Dubrovačke biskupije i udruga civilnog društva,  sudionici okruglog stola bili su i učenici Gimnazije Dubrovnik. Mladi psiholozi iz dubrovačke gimnazije, pod vodstvom profesorice Suade Salčić uvodnom su prezentacijom otvorili raspravu i dali svoju viziju odgovora na pitanje: Zašto je lijepo biti žena?, a Leona Pralas održala je prezentaciju o jednakosti žena kroz povijest.