VIKEND U ZNAKU EUROPE Brojne aktivnosti diljem Dubrovačko-neretvanske županije

Tijekom vikenda se diljem Dubrovačko-neretvanske županije održao zanimljiv program za sve uzraste, a sve povodom proslave Dana Europe koji se slavi 9. svibnja. 

U subotu, 8. svibnja, svoja vrata besplatno su otvorile ustanove od Metkovića do Konavala, te je održana stručna edukacija ‘Upoznajmo zaštićenu bioraznolikost Baćinskih jezera’ za učenike osnovnih i srednjih škola s područja doline Neretve. Vikend druženje nastavilo se i u nedjelju, 09. svibnja 2021. godine na sam Dan Europe usponom na Babinu Gomilu.

Izlet na Baćinska jezera privukao je dvadesetak učenika osnovnih i srednjih škola iz područja doline Neretve, koji su, povodom Dana europe i Međunarodnog Dana ptica selica imali priliku, pod stručnim vodstvom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije imali priliku naučiti nešto više o zaštićenoj bioraznolikosti Baćinskih jezera (gmazovi, vodozemci, ptice, vretenci) području ekološke mreže Natura 2000.

Edukativna šetnja, uz podršku Regionalne agencije DUNEA, održala se uz pomoć interpretativnog alata, interpretacijskih ploča koje su postavljene u području Baćinskih jezera u sklopu projekta Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve.

Za sam Dan Europe, 09. svibnja, organiziran je uspon na Babinu Gomilu i obilazak videonadzora doline rijeke Neretve, omogućen također kroz isti EU projekt. Uspon je vodilo Hrvatsko planinarsko društvo Sniježnica uz stručno vodstvo Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA. Nakon dolaska na vrh Babine Gomile, Javna ustanova održala je kratko predavanje o bioraznolikosti područja Doline rijeke Neretve te simulacijom slike na mobilnom uređaju, pokazala na kojem principu radi postavljeni videonadzor. Cilj postavljanja kamera bio upravo je nadzor, odnosno rana detekcija početnih (inicijalnih) i prevencija požara tršćaka, ali i šumskih požara. Na taj način omogućen je nadzor cijelog područja Neretve, a posebice nepristupačnih terena tzv. ševara. Kamerama, koje nadziru predmetno područje, upravlja Javna vatrogasna postrojba Metković.

Osim edukativnih aktivnosti, u subotu su za sve posjetitelje organizirani i besplatni posjeti ustanovama koje su ostvarene i financirane EU sredstvima. U Slanome je svoja vrata otvorila Zavičajna kuća Dubrovačkog primorja u kojoj je izložena bogata etnografska i povijesna baština ovog kraja, a posjetio ju je i župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u društvu zamjenika Joška Cebala i ravnateljice Regionalne agencije DUNEA, Melanije Milić. U Metkoviću je dan Europe obilježen obilaskom bogate ornitološke zbirke Prirodoslovnog muzeja Metković, dok je u Putnikovićima prezentiran bogat postav Doma vinarske tradicije. Na drugom kraju županije, u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju svoja vrata otvorio je i BLUEMED Centar za promicanje znanja.

Brojne aktivnosti organizirane su  u sklopu početka rada Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA, a proslava Dana Europe nastavlja se i dalje tijekom ovog tjedna, dok je završetak programa predviđen za 21. svibnja.