Vinari izrazili nezadovoljstvo “vinskim markicama” i organoleptičkim ispitivanjem vina za promet

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je sastankom Savjeta za vinarstvo Dubrovačko – neretvanske županije čija su osnovna tema bili prijedlozi za usklađivanje zakonske regulative koje se odnose na proizvodnju i prodaju vina.

Župan je saslušao prijedloge vinara za nadopunu postojećeg Pravilnika te su utvrđena tri osnovna zahtjeva za izmjene i nadopune:

  1. Ukidanje organoleptičkog ispitivanja vina koje se stavlja u promet
  2. Ukidanje oznake markica kojima je vino označeno u prometu, a koja nije u praksi prisutna u ostalim „vinskim zemljama“ Europske unije i stvara dodatni parafiskalni namet vinarima
  3. Decentralizacija laboratorija u kojima se provodi analiza vina, odnosno uspostava takvog akreditiranog laboratorija i u Dubrovniku.

Na sastanku je zaključeno kako će se definirani stav predočiti i ostalim županijama u svrhu zauzimanja za zajedničke interese te ministru poljoprivrede i nadležnim službama.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem, trećem po redu festivalu vina Dubrovačko – neretvanske županije – Dubrovnik FestiWine 2016., centralnoj izložbi vina 29. -30. travnja u Lazaretima te ostalim sadržajima koji se nalaze u programu festivala.