Zajednički napori za Jadransko-jonsku autocestu i željezničku prugu Ravena – Brindisi

Regije Emilia Romagna, Puglia, Marche, Molise i Abruzzo, pokrenule su inicijativu za izgradnju, proširenje i modernizaciju postojeće zeljezničke infrastrukture od Ravene do Brindizija.

Župan Nikola Dobroslavić  u funkciji predsjednika Jadransko-jonske euroregije sudjelovao je u Pescari na konferenciji o prometnom povezivanju koja je organizirana na inicijativu pet talijanskih regija uz pokroviteljstvo Ministarstava vanjskih poslova i prometa talijanske Vlade.

Župan Dobroslavić je podržao ovu inicijativu kao dodatnu vrijednost uspostavljanju Baltičko-jadranskog prometnog koridora koji uključuje cijelu jadransku obalu, povezuje sjever i jug Skandinavsko-mediteranskog prometnog koridora te mogucnost bolje povezanosti Iberijskog poluotoka, centralne Italije I istočne obale Jadrana. Naglasio je važnost izgradnje Jadransko-jonske autoceste te zatrazio podršku i zajedničko djelovanje prema institucijama EU u cilju realizacije kvalitetnog prometnog povezivanja obiju obala Jadrana kao i poboljšanja pomorskih prometnih veza sukladno prometnoj politici Republike Hrvatske I Talijanske Republike, te nadogradnje predviđenih prometnih koridora.

U Peskari je također održan i sastanak predsjedništva Jadransko-jonske euroregije gdje su pripremljene smjernice budućeg rada udruge. Jadransko-jonska euroregija ce posebno ustrajati na prometnom povezivanju sjevera i juga Europe kroz realizaciju projekata koje smatra prioritetnima, a to su u prvom redu jadransko jonska autocesta, željeznička pruga Ravena Brindisi, te prekomorske brodske, zračne i hidroavionske veze s nastavkom na postojeće koridore.