Zaključci dijaloga s građanima o proširenju Europske unije kao dijela budućnosti Europe

U Studentskom domu u Dubrovniku u četvrtak je održana konferencija na temu proširenja EU kao dijela budućnosti Europe.

Nakon panela u kojem su sudjelovali Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, voditelj hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija i predsjednik radne grupe Odbora regija za zapadni Balkan, Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, predsjednik Hrvatske zajednice županija, član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija sa Srbijom, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i član zajedničkog savjetodavnog odbora Europskog odbora regija s Crnom Gorom, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak te Olgierd Geblewicz, predsjednik kluba Europske pučke stranke u Odboru regija i predsjednik regije West Pomerania iz Poljske, a koji je moderirala poznata novinarka Ivana Petrović, održan je dijalog s okupljenim građanima.

Zaključke panela i dijaloga iznio je župan Nikola Dobroslavić, a oni su sljedeći:

Sudjelovanje građana u kreiranju budućnosti Europe je pravi put koji su odabrale EK i druga tijela EU. Posebno je važno što u tim raspravama, kakva je današnji dijalog, sudjeluju mladi, kojih se budućnost EU najviše i tiče.

 

EU se treba proširiti na sve zemlje zapadnog Balkana, za to EU mora te zemlje trajno ohrabrivati.  Međutim, te zemlje, kao uostalom i sve zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, moraju ispuniti sve uvjete i kriterije za članstvo u EU (osigurati vladavinu prava, ljudska prava, slobodu medija, prava manjina, boriti se protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta, protiv tzv. zarobljene države, itd.)

 

Sve države trebaju napredovati na EU putu temeljem vlastitih zasluga i postignutih rezultata.

 

Srbija, uz ispunjavanje ostalih uvjeta koji vrijede za sve, mora prestati veličati ratne zločince, prestati negirati genocid i ratne zločine.

Također mora prestati održavati jednak odnos prema EU i njenim vrijednostima i prema vrijednostima autoritarnih i totalitarnih režima.

(Jednako vrijedi i za BiH za entitet Republiku Srpsku koja se jednako ponaša).

 

Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju dobiti datum početka pregovora za pristupanje EU, kao što im je bilo obećano od strane tijela EU.

 

BiH, uz ispunjavanje 14 danih uvjeta, mora provesti presude Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, izmijeniti izborni Zakon te osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u tijelima vlasti, kao i osigurati svim građanima mogućnost da budu birani u sva tijela.

 

Ukrajina, koja je žrtva ruske agresije, ali i borac za slobodu i za europske vrijednosti, treba dobiti jasnu EU perspektivu, a za sam ulazak u EU mora ispuniti uvjete za članstvo koji se traže od svih.

 

Ukrajina zaslužuje priznanje za hrabrost i podnesenu žrtvu u borbi za obranu slobode i domovine i za europske demokratske i civilizacijske vrijednosti, a zemlje na čelu s Poljskom, koje su zbrinule milijune raseljenih osoba iz Ukrajine, zaslužuju za to veliku zahvalnost.